Uutiset

Hämeenlinna 17.4.2010 Tuhka kurittaa lentoliikennettä

Ainoastaan yhdestä vaivaisesta tulivuoresta purkautuva savu ja tuhka lopettivat suuressa osassa Eurooppaa lentokoneiden lennot kuin seinään.

Kaiken lisäksi äksyilevä tulivuori sijaitsee Islannissa, tavallisen suomalaisen näkökulmasta kaukana, syrjäisessä kolkassa, saarella, joka hädin tuskin on laskettavissa Eurooppaan kuuluvaksi.

Maapallo on sittenkin yllättävän pieni.

Kaikki alkoi, kovin tutun oloisesti, kuin hiipien. Ensin oli purkautuva tulivuori, sitten suljettiin ensimmäiset lentokentät ja lopulta jäissä oli pahan kerran melkein koko eurooppalainen lentoliikenne.

Asiantuntijat ovat ennustaneet – parhaan tietämyksensä varassa – miten tulivuoren oikuttelu jatkuu. Paraskin tietäjä voi ladata pöytään vain epävarmuuksilla raskautetun ennusteen.

Suomen ilmatila pysyy suljettuna Finavian päätöksellä ainakin sunnuntain iltapäivään asti. Tämä tarkoittaa kuitenkin vain sitä, etteivät lentokoneet nouse ilmaan ennen nyt annettua määräaikaa.

Tilanne on savu- ja tuhkapilvien vaikutusalueella sama: nyt eletään tunti ja päivä kerrallaan ja toivotaan, että ilmatila puhdistuisi lentokelpoiseksi niin pian kuin mahdollista.

Painajainen voi kestää yllättävän kauankin.

Tulivuorenpurkaus hämmentää. Ihminen on tottunut hallitsemaan – ja luottamaan siihen, että taivas on suunnilleen aina auki lentoliikenteelle.

Lentoyhtiöt ovat voimattomia, mutta aivan varmasti ne saavat ottaa vastaan lukuisten asiakkaittensa vihanpurkauksia. Niitä seuraa jo lentokoneen nousun muutaman tunninkin viivästymisestä.

Kiukkua voi ymmärtää. Miljoonien ihmiset matkustaminen takkuaa, huomattava osa heistä ei pääse millään keinolla suunniteltuun määränpäähän – ainakaan alkuunkaan aikataulussa.

Ihmiset eivät matkaa lentämällä vain lomalle ja työmatkoille, jotka saattavat olla hyvinkin tärkeitä. Uutisissa on jo kerrottu ihmisistä, joiden matka lähiomaisten hautajaisiin katkesi lentokieltoon.

Matkasuunnitelmien romuttumisesta seuraa paljon syvää pettymystä, jopa tuskaa.

Kuka korvaa? Tämä on varsinkin hyvinvointivaltioissa oikeuksistaan tietoisen kuluttajan peruskysymys. Matkan järjestäjän kanssa on tällä kertaa hyvin vähän keskusteltavaa, sillä lentoliikennettä koettelee force majeure, ylivoimainen este.

Tulivuoresta tuli lentoyhtiöille melkoinen koettelemus. Euroopan ilmatilan sulkeminen tietää kaikille kansainvälisille lentoyhtiöille raskaita tappioita.

Niitä tuskin lohduttaa tieto siitä, että lentokielto koskee tasa-arvoisesti kaikkia lentokoneita.

Lentokiellot kertovat viranomaisten ja lentoyhtiöiden kantavan huolta lentämisen turvallisuudesta. Lentokoneita ei pidä kentillä huono näkyvyys ilmatilassa vaan muun muassa koneiden moottoreiden kuntoa uhkaava tuhka.

Painajainen voi kestää yllättävän kauankin.

Päivän lehti

30.5.2020