Uutiset

Hämeenlinna 18.4.2010 Hohto haihtuu kriisinhallinnasta

Puolustusvoimain komentaja, kenraali Ari Puheloinen sanoo perjantain Hämeen Sanomissa Afganistanin olevan nyt hyvällä tiellä.

Kenraalin arvio on pitkästä aikaa hyvä uutinen vuosikymmeniä kestäneiden sotien runtelemasta köyhästä maasta. Maan olojen vakiintumisesta kertoo se, että koulut ovat taas avanneet oviaan ja tällä kertaa myös tytöille.

Koulujen toiminta luo toivoa paremmasta, mutta edelleen maata terrorisoiva ääri-islamilainen taleban-liike on voimissaan. Se ei kaihda minkäänlaista väkivaltaa ja iskee armotta myös siviilikohteisiin.

Taleban käy sissisotaa, sillä perinteisessä rintamasodassa se olisi jo moneen kertaan murskattu. Koska selkeää rintamaa ei ole, suurvalta-armeijat yksi toisensa jälkeen ovat jättäneet Afganistanin sikseen. Vuoristo-oloissa käytävässä sissisodassa nykyaikainen sotilasteknologia on melko voimatonta.

Nyt maassa ovat Naton johtamat ISAF-joukot YK:n valtuutuksella. Yhdysvallat on tuntuvasti vahvistanut Afganistanin joukkojaan ja vastaavasti keventänyt niitä Irakissa.

Kenraali Puheloinen uskoo, että vastuu maan olojen rauhoittamisesta on hiljalleen siirtymässä Afganistanin hallituksen joukoille.

Suomalaissotilaita maassa on nyt 145 ja vuodenvaihteeseen mennessä heidän määränsä kasvaa pariinsataan. Afganistanissa on siirrytty perinteisestä rauhanturvaamisesta yhteistoimintaan maan omien turvallisuusviranomaisten kanssa.

Perinteistä partiointia ja vartiointia ei ole tyystin unohdettu, mutta tässä operaatiossa suomalaisupseerit kouluttavat ja ohjaavat afgaaneja sikäläisten joukkojen johtajiksi. Tavoitteena on valmentaa paikallisia viranomaisia siihen hetkeen, kun kansainväliset joukot poistuvat maasta.

Kriisinhallintatehtäviin on Afganistanissa tullut uusia ulottuvuuksia, vaikeusaste on kohonnut ja vaatimuksia on tullut lisää. Ei varmasti ole helppoa juurruttaa 2000-luvun sotilasoppeja afgaaneihin, joiden armeijan toimintatavat ovat heimojen ja klaanien peruja.

Suomi on sitoutunut kansainvälisiin kriisinhallintatehtäviin. Tehtävät eivät kuitenkaan saa enää koko kansan varauksetonta kannatusta. Puheet Suomesta rauhanturvaamisen suurvaltana ovat menneen talven lumia.

Afganistanin lisäksi suomalaisjoukkoja on ollut Tshadissa, josta tosin vetäydytään jo lähiviikkoina.

Tshadin operaatiota ei voi kutsua menestykseksi, sillä YK:n vetäydyttyä alueella saattaa puhjeta maan hallituksen ja kapinallisten välille uusi yhteenotto.

Afganistan koetaan etäiseksi ja epävakaaksi maaksi, jonka sekasortoon suomalaisten pienellä joukolla on kovin vähän, jos ollenkaan vaikutusta.

Tehtävät sekä Tshadissa että Afganistanissa ovat sotilaille raskaita ja myös vaarallisia. Palkkaus ei vastaa tehtävien vaativuutta, eikä YK-keikka ole enää vain uuden auton hakumatka.

Suomen on toki kannettava velvollisuutensa, mutta mihin tahansa ei pidä sitoutua.

Päivän lehti

5.6.2020