Uutiset

Hämeenlinna 19.3. 2010 Epävarmuus innostaa eläkesäästäjäksi

Pitkäaikaissäästämisestä on tulossa uusi tapa kohentaa henkilökohtaista eläkettä. OP-Pohjola ja Nordea tuovat markkinoille verovähennysoikeudella kuorrutetun säästämismuodon.

Huhtikuussa markkinoille on tulossa kaksi pankkia, mutta on vain ajan kysymys, koska niiden kilpailijat esittelevät omat vaihtoehtonsa.

Uudessa järjestelmässä yksityishenkilö voi tallettaa varojaan määräajaksi ja päättää itse, mihin ne sijoitetaan. Vaihtoehtoina ovat osakkeet, rahastot, joukkovelkakirjalainat tai pankkitalletukset. Kohteita voi myös vapaasti vaihdella sen mukaan, kun tallettaja arvioi tuottojen ja riskien suhdetta. Uudessa järjestelmässä korot ja tuotot lisätään vuosittain pääomaan eli niitäkään ei voi nostaa ennen määräajan umpeutumista. Toisin niistä ei tarvitse maksaa säästämisaikana veroakaan.

Merkillepantavaa on, ettei talletusta saa nostaa kuin erityistapauksissa ennen kuin säästäjä on täyttänyt 63 vuotta. Työttömyys, pitkäaikainen sairaus, avioero tai puolison kuolema mahdollistavat talletusten purkamisen ennen säädettyä ikää.

Viime aikoina vellonut eläkekeskustelu on parasta mahdollista markkinointia pitkäaikaissäästämiselle. Epävarmuus eläkkeelle lähdön ajankohdasta ja tulevan eläkkeen määrästä ovat aiheuttaneet paljon levottomuutta ja epätietoisuutta.

Entistä suurempi joukko nykyisiä ja tulevia eläkeläisiä nauttii työeläkettä. Pelkän kansaneläkkeen varassa elävien määrä vähenee.

Pitkäaikaistyöttömyys vähentää eläkekertymiä, joten myös tulevaisuudessa on suuri joukko hyvin pienellä eläkkeellä toimeentulevia. Työtön tai pätkätöitä tekevä ei kykene tuloistaan säästämään pientäkään ylimääräistä eläkettä.

Tällä hetkellä noin 800 000 suomalaista on hankkinut itselleen ylimääräisen eläkkeen. Joillekin sen kustantaa työnantaja työsuhde-etuna, osana palkkaa.

Pankit uskovat uuden tuotteensa menestykseen jopa niin, että eläkesäästäjien määrä saattaa lähivuosina kaksinkertaistua.

Ne perustavat optimisminsa paitsi vellovaan ja epävarmuutta lietsovaan eläkekeskusteluun myös tietoon asiakkaidensa varallisuudesta. Moni eläkkeitään miettivä on elämänvaiheessa, jossa asuntolainat on maksettu ja jälkikasvu muuttanut kotoa. Moni on myös perinyt aineellista hyvää vanhemmiltaan ja lisävarallisuudelle pitäisi löytyä sijoituskohteita.

Riskitön sijoitusvaihto ei uusi pitkäaikaissäästäminen ole varsinkaan, jos varallisuus on kiinni osakkeissa. Niiden arvo vaihtelee ja pahimmillaan häviää kokonaan.

Vaikka valtiovalta antaa säästöille verovapauden, lainsäädäntö voi muuttua. Eläkeikä voi nousta ja pääomatulojen verotus kiristyä.

Suin päin oman eläkkeensä pitkäaikaissäästäjäksi ei kannata ryhtyä. Markkinat ovat pitkän hiljaiselon jälkeen taas liikkeessä ja tuotteet kehittyvät koko ajan. On viisasta vertailla niitä, harkita ja turvautua asiantuntijoihin, jos on epävarma ratkaisuistaan.

Eläkesäästäjien määrä saattaa lähivuosina kaksinkertaistua.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic