Uutiset

Hämeenlinna 2.3.2010 Ikävistä ratkaisuista on puhuttava

Ei käy, ei missään tapauksessa. Kansanedustaja Rakel Hiltunen (sd.) ei halua edes keskustella mahdollisuudesta rajoittaa lasten päivähoito-oikeutta.

Hiltunen iski sen jälkeen, kun Kuntaliiton tuore toimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma (kok.) patisti mahdollisuutta pohtimaan.

Mäki-Lohiluoma tiesi, mitä hänen avauksestaan seuraa.

– Aina kun sanomme, että jotain palvelua pitäisi pohtia uudelleen, moni taho nousee takajaloilleen, hän korosti STTK-lehden haastattelussa ja odotti ”kipakkaa palautetta”.

Hiltunen ei ole kuka tahansa taho, sillä hän on Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja. Hiltunen painoi jarrua, koska Mäki-Lohiluoman esitys sai – Hiltusen mukaan – aikaan valtaisan palautetulvan.

Hiltunen arvelee Kuntaliiton hallituksen keskustelevan Mäki-Lohiluoman puheenvuorosta.

Nykymuotoinen päivähoito on Hiltuselle ilmeisesti niin pyhä asia, ettei sen muuttamista sovi edes harkita. Mitä muuta voi hänen linjauksistaan päätellä?

Ehkä Kuntaliiton hallituksen olisi paikallaan arvioida laajasti kuntien etujärjestön pelisääntöjä. Hiltusen esiintyminen kielii siitä, että hän olisi valmis rajoittamaan toimitusjohtajan puheoikeutta.

Mäki-Lohiluoman puheet kumpuavat syvästä huolesta. Kuntien tulot ja menot eivät ole kehuttavassa tasapainossa, vaikka kuntaverotusta on kiristetty.

Hän erityisesti korostaa, että kuntien tulisi kantaa vastuunsa ja panna asiat tärkeysjärjestykseen, säästää tärkeimmät palvelut ja karsia palvelut, joista kunnat eivät kerta kaikkiaan voi pitää kiinni.

Mäki-Lohiluoma aloitti toimitusjohtajana vuoden alussa. Kovin kauan ei kestänyt, kun hän ja Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja Hiltunen ajautuivat eri raiteille.

Vastakkain ovat porvari ja demari.

Kuntaliitolla on kaksi päävaihtoehtoa. Jos hallitus niin haluaa, toimitusjohtaja voi keskittyä puhtaasti johtamiseen ja jättää esimerkiksi kuntien talousongelmien ratkomisen muiden tehtäväksi.

Sen verran Mäki-Lohiluoma varmasti saa toimintavapautta, että hän voi vaatia aivan perinteisellä kaavalla valtiolta lisää rahaa kunnille. Tämä tie vie umpikujaan.

Jos Mäki-Lohiluoma vaikenee, kuka Kuntaliitossa nostaa pöydälle ikävät asiat? Kokemukset poliitikkojen, joihin Hiltunenkin lukeutuu, avauksista ovat kaikkea muuta kuin rohkaisevia puoluekantaan katsomatta.

Mäki-Lohiluoma ei ole mullistamassa suomalaista päivähoitoa. Hän vieläpä korosti, että päivähoito voi olla paikallaan, vaikka vanhemmat olisivat kotona.

Kuntaliiton toimitusjohtaja halusi johtaa keskustelua, viedä niin poliitikkoja kuin kuntiakin arvioimaan, missä palveluissa olisi karsinnan varaa.

Edessä on joka tapauksessa ikäviä ratkaisuja. Jos päivähoito jätetään ennalleen, on katse käännettävä jonnekin muualle.

Nykymuotoinen päivähoito on Hiltuselle ilmeisesti niin pyhä asia, ettei sen muuttamista sovi edes harkita.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic