Uutiset

Hämeenlinna 20.3. 2010 Muutosturvaan ei suurta muutosta

Yli kaksi viikko kestänyt satamien ahtaajien lakko neuvoteltiin vihdoin perjantaina päättyneeksi. Pitkästä aikaa neuvotteluista kehkeytyi pitkäkestoinen vääntö, jonka aikana valtakunnansovittelija Esa Lonka teki joitakin hiekkaan valuneita sovintoesityksiä.

Neuvottelupöytään raivattiin lopulta tilaa keskusjärjestöille, SAK:lle ja EK:lle ja solmut alkoivat aueta.

Valtakunnansovittelija kehuikin sovun kummit tuoreltaan ja sanoi kaiken avun olleen tarpeellista ja tervetullutta neuvottelujen loppusuoralla.

Ahtaajalakko nostatti kuumia tunteita puolesta ja vastaan. Se oli erityisen turmiollinen tilanteessa, jossa kansantalouden synkän putken päässä vilkkuu vaatimatonta valoa.

Viennin pysähdyttyä lähes kokonaan etenkin työnantajapuolella pelättiin tilausten pysyvää menetystä toimitushäiriön seurauksena. Lakkopropagandassa puhuttiin kymmenien miljoonien eurojen päivittäisistä tappioista.

Tilannetta dramatisoitiin tietoisesti, vaikka satamissa tai varastoissa seissyt tavara ei pilaantunutkaan. Ainoastaan sen laskutuspäiviin tulee lakon takia muutoksia. Lakkopykälä on hyvin yleinen toimitussopimuksissa.

Ahtaajien lakko koetteli myös ammattiyhdistysliikkeen yhtenäisyyttä. Palkanmaksu paperitehtaissa loppui seitsemän päivän jälkeen siitä, kun tuotanto oli keskeytetty. Tästä huolimatta paperiliittolaiset vakuuttivat solidaarisuuttaan ahtaajien työtaistelulle.

Tilanne olisi saattanut olla toinen, jos lakko olisi vielä jatkunut.

Työriidan keskeisin kynnyskysymys koski muutosturvaa. Mitään automaattista irtisanomisrahaa ei ahtaajille makseta, vaan asioista sovitaan paikallisesti.

Jos lakon menestystä mitataan tavoitteiden saavuttamisella, AKT tuskin voi voittoa nyt ansiokseen kirjata.

Torstaina Kotkan satamassa oli pienimuotoinen nujakka, kun yksi satamaoperaattori aloitti työt toimihenkilöiden voimin. Tilanne kärjistyi huuteluksi ja tönimiseksi, mutta rauhoittui nopeasti.

Kotkalaisten tappioksi AKT sanoutui välittömästi irti hulinoinnista. Niinpä se ei mitenkään vaikuttanut neuvottelujen kulkuun ja jää näin ollen yksittäiseksi ja turhaksi tapaukseksi.

Lakon kestäessä esitettiin arvioita, että ahtaajien mahdollisesti saama työsuhdeturva raivaisi tietä laajoihin työehtosopimusten uudistamisiin. Näinhän kävi 1970-luvun alussa, kun metallityöväelle alettiin maksaa lomaltapaluurahaa. Pian se muuttui lomarahaksi, jota maksetaan nykyisin kaikille palkansaajille.

Ahtaajien uusi sopimus ei vie yöunia työnantajilta. Ajatus erorahasta ja nykyistä paremmasta muutosturvasta jäi silti itämään. On ilmeistä, että siihen palataan, kun ajat tästä paranevat.

Nyt oli tärkeintä lopettaa lakko ja saada viennin ja tuonnin pyörät pyörimään. Kansantaloudelle koitui jossain määrin tappioita, mutta ei niin suuria, että nousun oraat olisivat lakastuneet.

Ahtaajien uusi sopimus ei vie yöunia työnantajilta.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic