Uutiset

Hämeenlinna 20.4.2010 Peliä pelataan kahdelle ydinvoimalalle

Hallitus viimeistelee ydinvoimaesitystään, jonka sen pitäisi antaa eduskunnalle vielä kuluvan kuun aikana.

Ratkaisussa ei ole pelkästään kyse siitä, miten suomalaisten kotitalouksien, teollisuuden ja muun elinkeinoelämän sähkön saanti kohtuuhintaan turvataan.

Tärkeisiin ratkaisuihin liittyy aina myös poliittista peliä. Peli vain korostuu, kun on kyse ydinvoiman kaltaisesta tunteita herättävästä tuottomuodosta.

Keskustan elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen ja pääministeri Matti Vanhanen toistivat viikonloppuna, ettei kolmen uuden ydinvoimalan rakentamiseen ole Suomessa tarvetta lähitulevaisuudessa.

Samalla ministerikaksikko korosti bioenergian kuten puun ja turpeenpolton lisäämisen tärkeyttä. Linjauksella on tarkoitus lämmitellä puolueen ydinkannattajia maaseudulla vaalien lähestyessä. Pekkarista ja Vanhasta ei yhtään häiritse se, että turpeen poltto aiheuttaa suuria pienhiukkaspäästöjä ja soiden uusiutumiseen menee tuhansia vuosia. Turvetta voidaankin pitää hiilen tavoin fossiilisena polttoaineena.

Hakkuutähteiden käyttö lämmön ja sähkön tuotantoon on kaikin tavoin perusteltua. Tähteitä ei kuitenkaan synny ilman metsäteollisuuden puunkäyttöä.

Kemiallinen metsäteollisuus taas pitää välttämättömänä ydinvoiman lisäämistä. Ydinvoiman jauhama edullinen sähkö kun on kannattavuuden lähtökohta.

Kilpailukykyisen sähkön saanti pitää alanSuomessa ja luo edellytykset hakkuutähteiden kuten kantojen ja oksien käytön energiaksi.

Teollisuus liputtaa siis kolmen lisäyksikön puolesta. Puolueista vain kokoomus on yksimielisesti tämän päätöksen kannalla. Demareista osa empii. Jako puolueessa on selkeä. Ne, joilla on läheiset suhteet ay-liikkeeseen, ovat kokoomuksen linjauksen takana.

Puheenjohtaja Jutta Urpilainen on korkeintaan kahden kannalla ja vasemmistoliitosta osa ei halua yhtäkään.

Urpilaisen kannan taustalla on se, että monet hänen äänestäjänsä vastustavat ydinvoiman lisäämistä. Eero Heinäluoman taas kannattaa liputtaa kolmen lisäyksikön puolesta. Se tuo vain lisäkannatusta laariin teollisuustyöntekijöiltä.

Vihreät on ainoa puolue Suomessa, joka yksimielisesti sanoo ei oman ydinvoiman lisäämiselle, mutta sallii ydinsähkön tuomisen rajan takaa.

Suomessa on ajauduttu tilanteseen, jossa kaikki osapuolet voivat olla suhteellisen tyytyväisiä. Vaaliastelmat eivät vaarannu.

Todennäköisin vaihtoehto näet on, että hallitus esittää eduskunnalle hyväksyttäväksi kahden ydinvoimalan rakentamista. Näin keskusta saisi tahtonsa läpi, kokoomus voisi tyytyä kompromissiin, samoin kuin demarien ay-puolen väki.

Vihreille on annettu lupa poiketa hallitusruodusta. Valtioneuvoston ovi ei sulkeudu, mutta mielikuva kokoomuksen puisto-osastosta vain vahvistuu.

Päivän lehti

30.5.2020