Uutiset

Hämeenlinna 2010

Tulin Hämeen Sanomiin päätoimittajaksi neljä vuotta sitten. Yleiseen tietoisuuteen ovat tulleet sen jälkeen niin Verkatehdas, moottoritien kattaminen kuin häämöttävä kuntaremonttikin. Nyt kun olen jättämässä tehtävän, otan kuvitteellisen katseen levikkialueen tapahtumiin neljän vuoden päähän.

Hämeenlinna on iso, luonnollisesta työssäkäyntialueesta muodostunut 90 000 asukkaan kunta. Janakkalakin liittyi suurkuntaan, kun se ei enää taloudellisesti pärjännyt yksinään. Kovan paineen löi myös valtio, joka kepillä pakotti kuntia yhdistämään toimintojaan.

Kuumaa keskustelua käydään tuoreen suurkunnan nimestä. Hämeenlinnan vahvin haastaja on Vanaja. Lahtelaistaustainen historian harrastajien seura on kerännyt laajan addressin The Tawast City -nimen puolesta.

Kokoomus ja vasemmistoliiton sisälleen sulauttanut SDP käyttävät alueella suurinta poliittista valtaa. Suurkunnan politiikka on muuttunut alun riitelyn jälkeen järkeväksi asioiden hoidoksi.

Vuoden 2007 asuntomessujen innoittamana Hämeenlinna houkuttelee edelleen asukkaita elinkustannuksiltaan kalliilta ja kasvukipuihin tukehtuvalta pääkaupunkiseudulta. Hämeenlinnan keskustassa ei edelleenkään ole tietulleja eikä ruuhkamaksuja.

Alajärven tuntumaan nousseella Sammon alueella sekä Katumajärveen kiinni levinneen Turengin ja Iittalan esikaupunkialueilla asuu paljon kiireisiä lapsiperheitä. Pientalojen pihoilla on tyypillisesti kaksi autoa, ja niiden takakonteista löytyy runsaasti golfmailalaukkuja.

Ydinkeskustassa asuu paljon hyväkuntoisia, varakkaita ja tyytyväisiä eläkeläisiä, jotka elävät harrastusten täyteistä kolmatta ikäänsä. Suurkuntaan rakennetaan kahta uutta isoa vanhusten palvelukeskusta.

Rautaruukki on edelleen suurin yksityinen työllistäjä. Globalisaatio tappaa Kanta-Hämeestä vuoden aikana yhden keskisuuren yrityksen.

Ammattikorkeakoulun kanssa hyvässä yhteistyössä toimivasta Innoparkista on tullut yritystoiminnan sampo. Uusia yrityksiä yhdistävät atk, tietotyö, tutkimus ja tuotekehitys. Hämeenlinna on suotuisa ympäristö myös uusille ministeriöiden palvelukeskuksille.

Alue imuroi koko ajan enemmän erityisesti kokous- ja kongressimatkailijoita. Hyvät yhteydet suosivat Hämeenlinnaa. Pendolinot tosin eivät edelleenkään kaupungissa pysähdy.

Parolan varuskunta-alueella liikkuu kymmeniä panssariajoneuvoja, joissa on muu tunnuskokardi kuin perinteinen sinivalkoinen. Suomen Nato-jäsenyyden myötä tanskalaiset ja ranskalaiset sotilaat ovat yhä tutumpi näky yhteisharjoituksissa.

Salibandyjoukkue Trackers voittaa SM-kultaa, kun taas HPK:n mitalin väri himmenee edelliskaudesta hopeiseksi.

Kaupungin kulttuurielämä vilkastuu. Verkatehtaalla kuhisee koko ajan, Paula Koivuniemi ja Lahti Sinfonia konsertoivat siellä säännöllisesti.

Toimeliaisuuden myötä konservatiivinen Hämeenlinna muuttuu suvaitsevammaksi ja moniarvoisemmaksi. Tämä onkin tulevaisuudessa kaupungin menestyksen ehto.

Aivan kaikki asiat eivät toteudu kuten tässä kuvasin. Mitä sitten oikeasti tapahtuu? Kannattaa lukea jatkossakin Hämeen Sanomia!

Olli-Pekka Behm

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic