Uutiset

Hämeenlinna 21.4.2010 Rahalla ei saa kaikkea jääkiekossa

Suomen suosituimman palloilusarjan, jääkiekon SM-liigan, huipennus käydään tänä keväänä yllätysjoukkueiden HPK:n ja TPS:n kesken.

Tuskin kukaan uskoi, että runkosarjan viitonen ja kuutonen pelaavat mestaruudesta. Eihän näin ole käynyt koskaan ennen sarjan historiassa.

Talouspuolet lukuja vertaamalla voidaan puhua sensaatiosta. HPK:n joukkue maksaa kaudessa miljoonan euron verran vähemmän kuin sarjan kalleimmat ryhmät: Kärpät, Jokerit ja HIFK. TPS käyttää pelaajiinsa rahaa vielä hämeenlinnalaisiakin vähemmän.

Tämä kausi jos mikä kertoo siitä, ettei rahalla saa kaikkea jääkiekossa. Rahalla saa nimiä paidanselkämykseen ja entisiä meriittejä, mutta ei välttämättä sitoutumista yhteiseen päämäärään, eikä itsensä peliin laittamista. Juuri näistä elementeistä ja hyvästä valmennuksesta koostuu niin HPK:n kuin TPS:n kevään menestys.

Finaalikaksikon kausihistoriakin on samankaltainen. Molempien seurojen kuilun partaalla olevasta taloudesta on kirjoiteltu tiiviisti ja epäilty jopa niiden tulevaisuutta.

Menestys tuo molemmille ainakin hetken helpotuksen voittaa finaalin kumpi tahansa.

Hämeenlinnassa tosiasia on, että nyt nähtävän kiekkohuipennuksen kaltaisia elämyksiä on odotettavissa yhä harvemmin, jos joukkueen taloudellista pohjaa ei kyetä jatkossa vahvistamaan.

Tämän kevään ihme mahdollistui, kun kaikki pienet yksityiskohdat osuivat nappiin. Joukkue on säästynyt lähes kokonaan avainpelaajien loukkaantumisilta, huippukunto saatiin ajoitettua juuri parhaaseen mahdolliseen aikaan ja runkosarjan viides sija antoi mahdollisuuden iskeä altavastaajan asemasta.

Haastajana on paljon helpompi lähteä kehään kuin mestaruuden puolustajana. JYPin valmentaja Risto Dufva sai kokea mestarin viitan raskauden maanantaina Turussa.

Jääkiekon SM-liigalle yllätysfinalistit tekevät hyvää monella tavalla. Vähäisin ei ole se, että niin Turkuhalli kuin Rinkelinmäen Patria-areenakin pullistelevat innostuneista katsojista.

Koko sarjalle yllätykset tuovat uutta mielenkiintoa ja panevat seurapomot väkisinkin pohtimaan menestyksen eväitä.

Miten tartuttaa organisaatioon innostus ja palava halu menestyä? Miten innostaa koko seudun väki oman joukkueen taakse?

Valmentajat saavat myös miettimisen aihetta. Sitoutumisen ja itsensä peliin laittamisen lisäksi molemmat finalistit esittivät rohkeaa kiekollista peliä. Pelivälinettä ei vain toimitettu nopeasti pois omalta alueelta, vaan uskallettiin pelata rohkeasti.

Torstaina Rinkelinmäellä alkaa finaalisarja, jossa neljä voittoa hankkinut joukkue saa kanniskella Kanada-maljaa ympäri kenttää mestaruuden merkiksi.

Vaikka panokset ovatkin kovat, on syytä toivoa, että urheilullisuus otteissa säilyy loppuun asti ja hieno laji saa arvoisensa päätöksen kaudelle.

HPK:n joukkue maksaa kaudessa miljoonan euron verran vähem

män kuin sarjan kalleimmat ryhmät.

Päivän lehti

5.6.2020