Uutiset

Hämeenlinna 22.4.2010 Pilven alla viedään tuhkatkin pesästä

Luonnonkatastrofien yhteydessä on täällä Euroopassa totuttu television välityksellä päivittelemään kaukaisten maiden ja mantereiden asukkaita, jotka härskisti tilannetta hyväksi käyttäen ryöstelevät kauppoja ja tekevät jos jonkinlaista muuta tihutyötä.

Viime ajat on koeteltu tuhkapilven alla eurooppalaisten moraalin lujuutta ja saatu huomata, että aivan horjumaton ei sekään ole.

Esimerkiksi Espanjassa rahastetaan nyt kylmäverisesti pulaan joutuneita turisteja, jotka etsivät kulkuvälinettä kotimatkaa varten. Normaalisti muutaman tuhannen euron bussivuokrasta kiskotaan nyt jopa kymmeniä tuhansia euroja. Ota tai jätä, siinä pulaan jääneen matkalaisen vaihtoehdot.

Jotkut yrittäjät ovat siis päättäneet tehdä kunnon tilin hätään joutuneiden matkalaisten kustannuksella. Ei se paljon poikkea niiden varkaiden moraalista, jotka maanjäristyksen jälkeen ryntäävät markettiin täyttämään ostoskärryn ”ilmaisilla” tavaroilla.

Entä mitä pitäisi ajatella niiden eurooppalaisten lentoyhtiöiden moraalista, jotka viikonvaiheessa kovaan ääneen purnasivat viranomaisten lentokieltoja vastaan?

Purnausta perusteltiin sillä, että kiellot on asetettu lähinnä ”teoreettisten” mallien perusteella eikä siis teoriaa kummempaa näyttöä lentämisen vaarallisuudesta ole olemassa. Näin lentokieltojen perusteita kritisoi sunnuntaina Air Berlinin pääjohtaja Joachim Hunold.

Lentoyhtiöiden huoli taloudesta on toki ymmärrettävä, menettäväthän ne joka päivä satoja miljoonia euroja tuloja, kun koneet eivät lennä eivätkä matkustajat matkusta.

Kysymys kuuluukin, miten suurten taloudellisten menetysten varjolla voidaan ruveta uhmaamaan noita ”teoreettisia” riskejä ja lähettämään ihmisiä taivaalle silläkin uhalla, että riskit muuttuvat konkreettisiksi onnettomuuksiksi.

Jos niin kävisi, ilmeisesti vastuu tapahtuneestakin olisi lähinnä teoreettinen.

Suomen hallitus teki tilanteessa ainoan oikean ratkaisun todetessaan, että riskien arviointi ja lentokielloista päättäminen ei kuulu poliittisille päättäjille vaan viranomaisille.

Ei se voi kuulua myöskään lentoyhtiöiden taloudesta vastaaville.

Luonnonkatastrofit ja muut poikkeustilanteet nostavat usein esiin niitä arvoja, joiden mukaan eri maissa eletään. Tuhkapilven alta on paljastunut paikoin suorastaan masentavassa määrin paljasta ja kylmää taloudellista laskelmointia ja oman edun tavoittelua.

Toki samalla on noussut esiin toisenlaisiakin arvoja, kun yksityiset ihmiset ovat auttaneet toisiaan ja yritykset koettaneet kaikin tavoin pitää huolta asiakkaistaan. Luultavasti ne asiakkaat myös muistavat saamansa kohtelun, kun on taas aika varata uusia matkoja.

Tulivuoren aiheuttamia taloudellisia ongelmia ratkotaan vielä pitkään senkin jälkeen, kun tuhka on taivaalta kadonnut.

Globaalissa taloudessa kaikki katastrofit ovat kaiken muun ohella viime kädessä myös taloudellisia ja niiden jälkihoito suuressa määrin maksajien etsintää.

Päivän lehti

30.5.2020