Uutiset

Hämeenlinna 25.4.2010 Teollisuusmaiden velka jo riskirajoilla

Jättielvytys on nostanut teollisuusmaiden velkataakan nopeasti huippuunsa. Jopa niin, että Kansainvälinen valuuttarahasto IMF nostaa varoittavan sormen pystyyn.

Valuuttarahaston mukaan monien maiden pitäisi jo ryhtyä supistamaan velkataakkaansa.

Teollisuusmaissa on lähdetty siitä, että jättimäistä elvytystä pitää jatkaa siihen asti, kunnes saadaan varmuus talouden kasvusta.

Toki maailmantalous kasvaa jo huimaa yli neljän prosentin vauhtia.

Ongelma on siinä, että kasvun vetureina toimivat kehittyvien maiden, kuten Kiinan, taloudet. Kiinan talous on kymmenen prosentin kasvussa ja kasvu jatkunee yhä kovana myös ensi vuonna.

Myös Yhdysvalloissa talous kehittyy suotuisasti, jopa odotettua nopeammin. Eurooppa ei ole päässyt maailmantalouden kasvun imuun. IMF arvioi euroalueen kasvun jäävän prosenttiin kuluvana vuonna, eikä ensi vuodeksikaan odoteta parempaa.

Euroalueen maat ovatkin vaikeassa tilanteessa. Velkaelvytystä pitäisi jatkaa, jotta talouskasvu käynnistyisi kunnolla.

Nyt IMF kehottaa kuitenkin pienentämään velkataakkaa, mikä tietää automaattisesti verojen korotuksia ja elvytyspakettien leikkaamista tai niiden kokonaan lopettamista.

Vaikka Suomen talouden tunnusluvut ovat vielä kohtalaiset, alkaa meilläkin tulla pää vetävän käteen. Velkaantumisvauhti on hurja. Joka neljäs euro valtion budjetissa on velkaeuro.

Vähäinen ongelma ei ole sekään, että Suomen velanmaksukyky heikkenee koko ajan kansakunnan nopean vanhenemisen takia.

Velka tulee vääjäämättä kasvamaan lähes koko vuosikymmenen ajan, jos ei tehdä radikaaleja leikkauksia ja verojen korotuksia.

Edellä mainittujen ongelmien takia Suomi on samassa veneessä kuten niin monet muut euroalueen maat.

Menoja tulisi hillitä ja veronkorotukset pitäisi ottaa nopeasti käyttöön.

Elinkeinoelämän keskusliittoon asti eivät IMF:n varoitukset ole kaikuneet. EK:n mielestä jo veronkorotuksista puhuminen tyhjentää yritysten taseita.

Järjestön talous- ja verovaliokunnan puheenjohtaja Petri Niemisvirta kehottaa Helsingin Sanomissa hallitusta jopa hallittuun riskin ottamiseen veroja alentamalla.

Hänen mielestään hallituksen olisi myös lopetettava kaikki yritysten toimintaa rokottavat hankkeet kuten energiaverojen korottaminen.

Suhdannepoliittisesti olisi toki järkevää, että matalan kasvun oloissa taloutta vauhditettaisiin veronalennuksilla ja noususuhdanteessa veroruuvia vastaavasti kiristettäisiin.

Suomi kuitenkin harrasti käänteistä suhdannepolitiikkaa, kun se vahvan kasvun ja reippaitten palkankorotusten oloissa alensi verotustaan useilla miljardeilla euroilla.

Nyt alennusvaraa ei ole. Pikemminkin valuuttarahaston kehotuksia pitäisi kuunnella nyt herkällä korvalla.

Velka kun on veronkorotusten siirtämistä.

Valuuttarahaston mukaan monien teollisuusmaiden pitäisi jo ryhtyä supistamaan velkataakkaansa.

Päivän lehti

30.5.2020