Uutiset

Hämeenlinna 26.4.2010 Metsäteollisuus jää henkiin

Suomen metsäteollisuuden yllä ovat jo vuosia roikkuneet hyvin tummat pilvet. Puu on meillä kalliimpaa kuin useissa kilpailijamaissa. Sähkö on ollut edullisempaa kuin maissa, joissa sitä on tuotettu väkisin kivihiilellä tai jostakin muusta varsin kalliista sikäläisestä raaka-aineesta. Sähkön hinta Suomessa on kuitenkin viime vuosina noussut lähes keskieurooppalaiselle tasolle.

Metsäteollisuus on Suomen ainoa luontainen teollisuudenala. Paperin ja kartongin valmistuksen lähes kaikki tuotantotekijät suunnittelusta ja koneista raaka-aineisiin ovat kotimaisia. Vaikka tonnista paperia ei saa kovin paljon rahaa, tulot jäävät kokonaan suomalaisille ja verottajalle. On vaikea kuvitella, että seuraamme vierestä metsäteollisuutemme tuhoutumista.

Metsäyhtiöt ovat lakkauttaneet niin paljon tehtaita ja linjoja, että näin neljännes kapasiteetista on kadonnut. Tilastot kertovat, että pahimmillaan kolmannes viennistä hävisi.

Epäselvyttää on ollut, millaista tuotantoa Suomeen jää ja mitä tuotantoa meillä kehitetään. On esimerkiksi heitetty ilmaan kysymys, mihin tuotantoaan alas ajava metsäteollisuus tarvitsee uusia ydinvoimaloita. Miten vaikuttaa Venäjän puuntuonnin katkeaminen? Metsänomistajien on syytä kantaa huolta, kuka heidän puutaan ostaa.

Pohjoinen havusellu on hävinnyt kilpailun trooppiselle sellulle yksinkertaisten ja halpojen paperituotteiden raaka-aineena. Meillä ei enää juuri kannata valmistaa hienopaperia toimistokoneisiin tai kaikkien halvimpia painopapereita. Vaativien aikakauslehtipapereiden, päällystettyjen hienopapereiden ja tarrapaperien kaltaisten erikoispapereiden valmistukseen havumassa ja suomalainen tietämys soveltuvat hyvin.

Suomessa on hoettu, että paperin kulutus laskee. Väite ei pidä paikkansa. Aasiassa ja muissa kehittyvissä maissa paperin kulutus kasvaa vauhdilla. Läntisillä markkinoilla eräiden painopapereiden kulutus laskee, mutta erikoispapereiden kulutus on edelleen kasvussa. Suomalaisilla metsäyhtiöillä riittää työsarkaa erikoistuotteiden kehittämisessä ja markkinoinnissa. Kasvavat markkinat ovat kuitenkin olemassa.

Lakkautuslistalle on joutunut perinteisiä kemiallisia sellutehtaita, joiden sivutuotteina on syntynyt runsaasti bioenergiaa. Ongelma on, että nyt menetämme paljon tätä energiaa ja sivutuotteiden raaka-ainetta.

Vastaavasti elinvoimaisina henkiin näyttävät jäävän hierremassaa käyttävät tehtaat. Mekaanisen hierteen valmistamiseen tarvitaan paljon sähköä. Mitään energiaa kuluttavaa teollisuutta ei kuitenkaan pyöritetä sellaisilla sähkön hinnoilla, joita tänäkin talvena nähtiin. Metsäteollisuuden elinehto on, että saa edullista sähköä. Uusien ydinvoimaloiden rakentaminen taas oli ainoa vaihtoehto saada kohtuuhintaista sähköä.

Sähkön antaminen teollisuudelle ja puun jalostaminen valtiovallan tuella bioenergiaksi on kohtuullinen kompromissi, jonka kanssa voidaan ainakin toistaiseksi elää. Tärkeää on tieto, että metsäteollisuus jää henkiin.

On vaikea kuvitella, että seuraamme vierestä metsäteollisuutemme tuhoutumista.

Päivän lehti

5.6.2020