Uutiset

Hämeenlinna 27.4.2010 Keskustan johtajasta käydään aito kisa

Kolmessa suuressa puolueessa ei ole pitkiin aikoihin nähty tiukkaa ja aitoa kisaa puheenjohtajasta.

Kilpa on yleensä ollut näennäistä ja ennakkosuosikki on lopulta pitänyt pintansa odotetusti.

Kun keskustan puheenjohtaja, pääministeri Matti Vanhanen ilmoitti luopuvansa vetovastuusta, tuntui ensialkuun, että vanha kaava toistaa itseään.

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki oli jo mediankin mielestä itseoikeutettu Vanhasen seuraajaksi.

Kun Lehtomäki kieltäytyi perhesyihin vedoten ja kun muut potentiaaliset seuraajat kuten Anneli Jäätteenmäki ja Olli Rehn sanoivat niin ikään ei kiitos, syntyi aivan uusi tilanne.

Puoluevaltuuskunnan kokouksessa viikonloppuna suosikin viitan sai harteilleen Mauri Pekkarinen, ja heti vanavedessä seurasi Mari Kiviniemi. Paavo Väyrysen noste ei riitä, vaikka kuntokuuri keventää kroppaa. Väyrynen sanoo laihtuneensa kuutisen kiloa. Keskustan puheenjohtajan valinta ei kuitenkaan ole suurin pudottaja -kisa.

Neljäs ehdokas Timo Kaunisto pelaa omassa sarjassaan, ja hän tietää sen itsekin. Ensimmäisen kauden kansanedustaja lähti kisaan lähinnä tunnettuuden lisäämisen takia.

Hän myös täydentää hyvin muita ehdokkaita. Kaunisto arvostelee jyrkästi muun muassa Pekkarisen esittelemää hallituksen energiaratkaisua. Kaunisto muistuttaa joka tilanteessa siitäkin, ettei puolueen johtoon pitäisi valita vaalirahaskandaalissa ryvettyneitä henkilöitä.

Mari Kiviniemellä on ehdokkaista paras julkinen kuva. Hän on edustava, hyvin koulutettu ja kolmen kansanedustajakauden karaisema.

Häneltä kuitenkin puuttuu joukkojen hurmaamisen taito. Kylmä ja etäinen, vähän kuin Vanhanen, sanovat uutta ilmettä puoluejohtoon haluavat.

Pekkarisella on lähes kaikki puoluejohtajan tarvitsemat eväät. Hän on tarmokas, osaava, äärettömän kokenut ja yhteistyökykyinen.

Vain yhtä puuttuu: uusia äänestäjiä ja nuoria kaupunkilaisia houkutteleva imago.

Eikä se ole vähän. Politiikka on yhä enemmän mielikuvilla pelaamista. Johtaja viestii koko olemuksellaan puolueen arvoja ja asenteita.

Pekkarinen, samoin kuin Väyrynen, tuovat mieleen entisajan maalaisliiton ja iltalypsyineen. Ikäkaksikon persooniin liitetään paljon sellaista, mistä puolueet haluavat pyristellä irti. Kiviniemi on keskustan kannatusta ajatelleen sopivin Vanhasen seuraajaksi. Pitää kuitenkin muistaa puoluekokousedustajien koostumus. Keskimääräinen edustaja on viisikymppinen maaseudulta tuleva mies.

Tämä osa puoluetta näkee Pekkarisen tai Väyrysen parhaaksi ehdokkaaksi, kun taas koulutettu ja asiakeskeinen nainen saatetaan kokea liian vieraaksi agraaripuolueen keulaan.

Vain yksi asia onkin tällä hetkellä varma: keskustan johtajasta käydään aito kisa.

Kiviniemellä on paras julkinen kuva. Hän on edustava, hyvin koulutettu ja kolmen kansanedustajakauden karaisema.

Päivän lehti

5.6.2020