Uutiset

Hämeenlinna 28.4.2010 Maahanmuuttokeskustelu vikaraiteille

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma puhui työperäisestä maahanmuutosta pehmosia.

Hufvudstadsbladetin haastattelussa hän totesi, ettei Suomeen tulisi lisätä työperäistä maahanmuuttoa, koska meillä on 300 000 omaa työtöntä tällä hetkellä.

Heinäluoman mukaan vierastyöläisten tulo vain lisää rasismia.

Heinäluoma oli harkinnut huonosti sanomisensa tai sitten kyse on poliittisesta tarkoitushakuisuudesta. Eli hän haluaa kalastella mielipiteillään perussuomalaisten vesillä.

Vastuuntuntoisten poliitikkojen, kuten Heinäluoma on ainakin tähän asti ollut, pitäisi pysyä faktoissa ja jättää turhanaikaiset pelottelut.

Ensinnäkin pitää muistaa, että Euroopan unionin alueella työvoima voi liikkua vapaasti. EU:n ulkopuolelta ei Suomeen tule työvoimaa merkittävästi kuin ehkä sesonkiluontoisesti tai erikoistehtäviin, joiden täyttäjää ei kotimaasta löydy.

Ylivoimaisesti suurin ongelma on se, että Euroopan unionin alueelta tulevat alihankintayritykset eivät noudata suomalaisia työehtoja.

Valitettevan usein niiltä jää maksamatta myös lakisääteisiä maksuja.

Siksi ne pystyvät tarjoamaan urakkahintoja, joihin eivät laillisesti toimivat ja sopimusten mukaisia palkkoja maksavat suomalaisyritykset kykene.

Maahamme onkin syntynyt epäterve tilanne: suomalaisrakentajista jopa 20 000 on vailla työtä, ja heidän työnsä tekevät itäiseen Eurooppaan rekisteröityjen yritysten rakentajat.

Karkean arvion mukaan valtio menettää harmaan talouden takia vuosittain satoja miljoonia euroja veroina ja muina lakisääteisinä maksuina.

Tällainen epäkohta jos mikä herättää suomalaisissa katkeruutta ja aiheuttaa vihamielistä suhtautumista ulkomaalaisia kohtaan. Näin siitä huolimatta, että alepalkalle pakotetut rakentajat ovat tilanteeseen täysin syyttömiä.

Ongelmaa on katsottu läpi sormien vuosikausia. Välinpitämättömyyteen on vaikuttanut rakennusalalla vallinnut työvoimapula.

Nyt ajat ovat toiset. Viranomaisten tulisikin tarttua kovalla kädellä väärinkäytöksiin. Myös tilaajavastuulaissa määrättyjä rangaistuksia olisi tiukennettava.

Jos työn alihankintana teettävä pääurakoitsija saa satojen tuhansien hyödyn laittomasta toiminnasta, ei muutaman tonnin sakko riitä pelotteeksi. Sanktioita ja valvontaa on lisättävä rajusti.

Poliitikkojen olisi vihdoin puhuttava selkokielellä maahanmuutosta ja sen tuomista ongelmista.

Kansalasilla kun on liian usein tapana niputtaa turvapaikanhakijat, kiintiöpakolaiset ja työperäiset maahanmuuttajat yhteen ja samaan kastiin.

Poliittinen populismi kuten uhkakuvien maalaaminen ja pelottelu vain lisäävät sekaannusta sekä ennakkoluuloja.

Päivän lehti

2.6.2020