Uutiset

Hämeenlinna 30.3.2010 Kasvoton vihollinen iski jälleen

Venäjän presidentti Dmitri Medvedev otti terrorismiin jyrkän kannan heti Moskovan metroiskujen jälkeen. Hänen viestinsä oli selkokieltä: terrorismi kitketään maasta.

Tukea Medvedev sai pääministeri Vladimir Putinilta, joka lupasi taistelun lisäksi kaiken tuen viranomaisille iskuista vastaavien rikollisten kiinnisaamiseksi.

Venäjän poliittisen johdon vastaus terrorismiin on ainoa mahdollinen. Kovien keinojen käyttöä murentaa kuitenkin se tosiasia, että Moskovassa tehtiin kaksi hyvin suunniteltua itsemurhaiskua.

Suurvallalla on voimaa, mutta kun vastassa ovat oman henkensä peliin saattavat terroristit, on Venäjä kasvotusten erittäin vaikeasti ratkaistavan ongelman kanssa.

Sotilaallisesti mitätön voima voi järkyttää ja myös nöyryyttää suurvaltaa.

Moskovan iskujen suunnittelussa kaava oli liiankin tuttu. Pommit räjähtivät aamulla, juuri siihen aikaan, kun moskovalaiset olivat matkalla töihin.

Nelisenkymmentä ihmistä surmanneet räjähdykset aiheuttivat paniikkia ja sotkivat suurkaupungin liikennettä. Metro kuljettaa päivittäin miljoonia ihmisiä.

Paniikkiin oli selvä syy. Kukaan ei voinut olla varma, että liikkeellä oli ainoastaan kaksi itsemurhaterroristia. Näköpiirissä oli moskovalaisia koettelevan hetken ajan monen iskun sarja.

Terroristeilla ei ole tässäkään tapauksessa mitään mahdollisuutta sotilaalliseen tai poliittiseen voittoon. Massamurhilla haetaan huomiota omalle asialle ja kerätään sympatiaa siellä, missä vastustetaan Venäjän johtoa, maan virallista politiikkaa.

Ensimmäisten arvioiden mukaan jäljet johtavat jälleen Kaukasukselle. Tähän ilmansuuntaan viittaa muun muassa Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen.

Hän arvelee Venäjän vahvistavan otettaan Kaukasuksella. Terroristijahti kiihtyy ja valvonta tehostuu.

On mielenkiintoista, että presidentti Medvedev korosti maan kunnioittavan terroristienkin ihmisoikeuksia. Viittaus ruokkii käsitystä, että Venäjän johdonkin mielestä terrorismin vastaisessa taistelussa olisi painettu lokaan ihmisoikeuksia.

Kaikenlainen sorto muun muassa juuri Kaukasuksella pehmittää maaperää terrorismille, ylipäätänsä kaikenlaisille ääriaineksille.

Venäjä voi vaikuttaa myös itse toiminnallaan siihen, mikä on terrorismin tulevaisuus maan rajojen sisäpuolella. Ääriliikkeet eivät nosta päätään olosuhteissa, joissa ihmisoikeudet ovat kunniapaikalla.

Moskovassa maanantain pommin jälkiä siivotaan ja liikenne metroradoilla normalisoituu. Pelko jää kaupunkiin aivan kuten terroristit ovat suunnitelleetkin.

Maanantai todisti koko maailmalle, että Venäjällä on taistelukykyisiä vihollisia jopa maan pääkaupungin ydinkeskustassa.

Moskovalaisten mielissä on kiusallisen hankalia kysymyksiä. Kuinka iskut voidaan estää – ja koska on seuraavan iskun vuoro?

Maanantai todisti koko maailmalle, että Venäjällä on taistelukykyisiä vihollisia jopa maan pääkaupungin ydinkeskustassa.

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic