Uutiset

Hämeenlinna 31.3.2010 Konkurssi ainoa vaihtoehto

Heinolan Reuman sairaalan konkurssi ja sitä myöten ovien sulkeminen on johtanut voimakkaisiin tunteiden purkauksiin. Erinomaisen hoidon sairaala sai kuin tyhjästä paljon ystäviä.

Sairaalan entiset potilaat ovat muistelleet hoitopaikkaa lämpimästi, nykyiset potilaat ovat ymmärrettävästi huolissaan hoitonsa jatkumisesta.

Kun tieto sairaalan talousvaikeuksista tuli julkiseksi, monissa puheenvuoroissa huudettiin apuun maan hallitusta. Terveysministeri Paula Risikon (kok.) tehtäväksi sälytettiin Reuman toiminnan jatkuminen.

Puheissa on väitetty, että reumasairaalan potilaat ja jopa kaikki maan reumaa sairastavat ollaan jättämässä konkurssin laineilla heitteille.

Tässäkin asiassa tunne ja myös tietämättömyys ovat sysäämässä tosiasiat sivurooliin.

Reumasäätiön sairaalan säätiön puheenjohtaja Olli Hakkarainen tilitti avoimesti konkurssin perimmäisen syyn: sairaalalla oli liian vähän potilaita, eikä näköpiirissäkään ollut tilanteeseen muutosta.

Maan hallitus olisi voinut pelastaa vain Heinolan sairaalan tilat, yhtään potilasta se ei olisi voinut reumasairaalaan hoidettavaksi järjestää.

Kun tilanne oli tämä, ei hallituksella ja Risikolla ollut tosiasiassa keinoja sairaalan toiminnan turvaamiseksi. Pohtia sietää myös sitä, onko yhteiskunnan asia ylipäätänsä vetää kuiville talousasiansa huonosti hoitanutta yksityistä sairaalaa.

Reumapotilaiden hoitopaikasta on päätetty tähänkin asti sairaanhoitopiireissä. Niistä ei ole lähetetty tarpeeksi potilaita reumasairaalan ja nyt ollaan siinä tilanteessa, missä Heinolan potilaiden hoito järjestetään uudelleen.

Vastuu potilaista on tästä eteenpäinkin sairaanhoitopiireillä. Tärkeää ei voi olla hoitopaikka – edes Heinola – vaan se, että varsinkin vaikeaa reumaa sairastavien hoitoon on piireissä riittävästi voimavaroja.

Piirin lisäksi Suomessa tarvittaneen ehkä useitakin vaikean reuman hoitoon erikoistuneita hoitokeskuksia, joiden luonteva sijoituspaikka on yliopistosairaaloiden yhteydessä.

Tutussa ja turvallisessa sairaalassa annettu hoito loppuu. Tilalle on kuitenkin rakennettavissa entistä parempi koko maan kattava reuman hoitoketju.

Mistään suuresta mullistuksesta ei ole lopulta kyse, sillä reumapotilaista vain pieni osa on hoidettu Heinolassa.

Reuman sairaalan kohtaloa voi peilata myös sairaanhoidon kehittämisen lukuisiin suunnitelmiin.

Suomessa puhutaan vaikeiden sairauksien hoidon keskittämisestä. Heinola oli tällainen keskus, sen toiminta kuitenkin loppuu. Vaihtoehtoa ei ole, koska hoitokeskusten suunnittelu on pahasti kesken.

Samaan aikaan korostetaan, että potilaille pitää taata mahdollisimman lyhyt matka sairaalahoitoon. Reuman hoidossa potilaiden matka sairaalaan on lyhentymässä.

Reumapotilaiden hoitopaikasta on päätetty tähänkin asti sairaanhoitopiireissä.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic