Uutiset

Hämeenlinna 5.2. 2010 Kysymys on laadusta, ei politiikasta

Poliittinen keskustelu Yleisradiosta ryöpsähti käyntiin taannoisen toimitusjohtajanimityksen jälkeen. Yhtiötä viiden vuoden määräajan johtaneen sosiaalidemokraatti Mikael Jungnerin kausi päättyy vappuna. Yleisradion hallitus nimitti uudeksi toimitusjohtajaksi Lauri Kivisen Nokiasta.

Kivisen nimitys ottaa edelleen koville sosiaalidemokraateilla. Heidän edustajansa on istunut Yleisradion johdossa yhtäjaksoisesti peräti neljä vuosikymmentä.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma tuomitsi nimityksen räikeän poliittiseksi ja korosti asiaan palattavan sopivan tilaisuuden koittaessa.

Aika on muuttunut myös Yleisradiossa. Mikael Jungner tuli taloon poliittisen virkanimimityksen myötä pääministeri Paavo Lipposen(sd.) avustajan tehtävistä.

Demarina hän tuli taloon ja demarina hän tietysti myös Ylestä lähtee. Miksi porvarienemmistöisen eduskunnan aikana Yleisradion toimitusjohtajaksi pitäisi nimittää sosiaalidemokraatti?

SDP:n tuskaa lisää myös se, että nyt toimitusjohtajaa ei nimitetty määräajaksi, vaan hänen pestinsä jatkuu toistaiseksi. Se tarkoittaa työsuhdetta, joka kestää juuri niin pitkään kuin toimitusjohtaja nauttii Ylen hallituksen luottamusta. Irtisanomisaika ei ole pitkä, jos yhteistyö ei syystä tai toisesta suju.

Suolaa haavoihin hieroi Yleisradion hallintoneuvoston puheenjohtaja, kokoomuslainen Kimmo Sasi. Hän esitti mietittäväksi joidenkin urheilukilpailujen televisionnin siirtämistä maksullisille kanaville. Tämä ei luonnollisestikaan kelpaa kaikille eduskuntaryhmille.

Valmiiksi kuumaa keitosta kohensi myös Yleisradion tulevaisuustyöryhmää vetäneen kansanedustaja Mika Lintilän (kesk.) heitto TV 2 siirtämisestä Tampereelta Helsinkiin.

Hän perusteli esitystä säästöillä, mutta sen taustalla saattaa olla myös keskustalaisten kauna Ajankohtaisen kakkosen ohjelmapolitiikkaa kohtaan. Kummitteleeko taannoinen lautakasajupakka edelleen?

Sasin ja Lintilän puheet voi surutta niputtaa politikoinnin piikkiin. Ne tuskin johtavat yhtään mihinkään.

Vappuna työnsä aloittavan toimitusjohtaja Lauri Kivisen tehtävänä on määritellä uskottavasti se, mitä Yleisradion julkinen palvelu tarkoittaa 2010-luvulla.

Kansanedustaja Mika Lintilän parlamentaarinen Yle-työryhmä linjasi uuden yleisradiolain pääperiaatteet. Se teki yksimieliset esitykset julkisen palvelujen laajuudesta, Yleisradion taloudesta ja myös hallinnosta.

Liikenne-ja viestintäministeriön tehtävänä on nyt jalostaa työryhmän esityksistä uudistettu Yleisradiolaki, joka tulee eduskunnan käsittelyyn tämän vuoden aikana.

Kilpailu katsojien ja kuuntelijoiden ajasta ei ole ainakaan vähenemässä. Kanavatarjontaa tulee koko ajan lisää, valinta on aina kaukosäädintä hallitsevalla katsojalla.

Yleisradion näkökulmasta ei ole ollenkaan keskeistä se, mistä poliittisesta ryhmittymästä sen johtaja on lähtöisin. Kansa pysyy Ylen kanavilla vain, jos laatu tyydyttää.

Kansa pysyy Ylen kanavilla vain, jos laatu tyydyttää.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic