Uutiset

Hämeenlinna 6.2. 2010 Eduskuntavaalit kevään lämmössä

Ensi vuoden eduskuntavaalien varsinainen vaalipäivä on 17. huhtikuuta. Hallitus sai torstaina valmiiksi pitkään ja hartaasti valmistellut lakiesityksensä vaaliuudistuksesta.

Eduskuntavaalien siirrolla maaliskuusta huhtikuuhun tavoitellaan lisää kansaa vaaliuurnille. Vaali vaalilta äänestysprosentit ovat laskeneet. Rukkaamalla äänestyspäivää keväämmälle uskotaan vaali-innostuksenkin kasvavan.

Hyvin arkinen, joskaan ei suureen ääneen lausuttu syy on se, että toreille, kävelykaduille ja ostoskeskusten oville keskittynyt kampanjointi sujuu miellyttävästi kevään lämmössä. Maalisvaaleissa ehdokkaat ja heidän tukiryhmänsä ovat värjötelleet tuiskussa ja tuulessa.

Heidän on mentävä äänestäjien luo, sillä seurojen- ja työväentaloissa järjestetyt vaalitilaisuudet eivät enää tavoita kuin varmoja kannattajia. Monille kynnys sisätiloissa järjestettäviin vaalitilaisuuksiin on liian korkea.

Suora kontakti äänestäjiin on ensi vuoden vaaleissa erityisessä arvossaan, sillä ehdokkaiden ja puolueiden vaalikassat eivät rahasta pullistele. Parin vuoden ajan kestänyt kohu vaalirahoituksesta ei ota vieläkään laantuakseen.

Sen myötä lahjoittajat ovat tulleet varovaisiksi, vaikka poliittisen toiminnan tukemisessa ei mitään rikollista olekaan, kunhan noudatetaan pelisääntöjä. Myös talouden taantuma niukentaa tukirahaa.

Hallituksen lakiesitys asettaa katon vaaliavustuksille. Enimmillään yksittäinen lahjoittaja saa antaa 30 000 euron vuotuisen tuen ja jokainen yli 1 500 euroa lahjoittanut on mainittava Valtiontalouden tarkastusvirastolle laadittavassa vaalirahoitusilmoituksessa.

Rahoituksen läpinäkyvyys paranee varmasti. Sen saanti voi puolestaan vaikeutua.

Hallituksen uudistusesitys on kaksivaiheinen, vaalijärjestelmä uudistuu vuonna 2015. Tulosta laskettaessa koko manner-Suomi on samaa vaalialuetta. Esityksen mukaan edustajapaikkojen määrään vaikuttaa puolueen koko maassa saama äänimäärä.

Nykyisin pienissä, muutaman kansanedustajan vaalipiirissä ääniä on mennyt hukkaan, kun paikallinen äänikynnys on pienpuolueille ylittämättömän korkea.

Koelaskelmien mukaan kolme suurinta puoluetta häviäisivät muutaman paikan ja keskisuuret hyötyisivät.

Vaaliliitot esitetään kokonaan kiellettäviksi. Suomeen tulisi kolmen prosenttin äänikynnys. Yhden asian liikkeillä ja pienpuolueilla on entistä suurempia vaikeuksia yltää eduskuntaan asti.

Vaalijärjestelmän uudistukset tulevat voimaan vasta, kun perustuslakia on muutettu. Ne pitää hyväksyä nykyisen eduskunnan lisäksi ensi keväänä valittavassa eduskunnassa.

Puolueet eivät suinkaan ole yksituumaisesti vaaliuudistusten takana. SDP koplaisi yhteen presidentin valtaoikeudet ja nyt valmistuneet esitykset. Kytkös on outo ja mielipide saattaa hyvinkin muuttua sen mukaan, missä tehtävissä puolue vuoden päästä on.

Vaalirahoituksen läpinäkyvyys paranee varmasti.

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic