Uutiset

Hämeenlinna 6.4.2010 Terveellisyyden määrittely hankalaa

Hallitus selvittää terveydelle haitallisten rasvojen verottamista. Eräille elintarvikkeille laitettaisiin haittavero tai korotettu arvonlisävero.

Tämä niin sanottu rasvavero on osa keskustelua, jota on käyty ihmisten elintavoista, terveydestä, verotuksesta ja terveydenhoidon kasvavista kustannuksista. Rasvaveron kaunis ajatus on ohjata ihmisiä syömään nykyistä terveellisempää ravintoa.

Ainakaan aluksi kysymys ei olisi mistään radikaalista verosta. Ihmiset ilmeisesti huomaisivat veron eräiden maito- ja lihatuotteiden nykyistä kalliimpana hintana. Periaatteellisesti elintarvikkeiden ravintoarvojen punnitseminen verolla on iso kysymys.

Rasvaveron kannattajat vetoavat tilastoihin, joiden mukaan liiallinen raskaiden rasvojen syöminen aiheuttaa lihavuutta ja erilaisia sairauksia Suomessa. Halutaan myös suosia vihannesten ja hedelmien syömistä. Perustelut rasvaverolle ovat aivan samat kuin niillä, jotka esittävät verohelpotuksia liikuntaa harrastaville ihmisille. Tällaistahan on vaatinut muun muassa entinen pääministeri Esko Aho (kesk.).

Eräillä ihmisillä on kasvisravinnolle myös eettisiä ja jopa ilmastopoliittisia perusteluja. Helsingin kaupunginvaltuusto halusi kouluille yhteisen poliittisen kasvispäivän, koska itse päätös edustaa hyviä arvoja.

Yhteiskunnan ruokapäätöksiä moititaan, koska ravintoa pidetään usein henkilökohtaisena asiana. Aikuiset ihmiset työntävät itse ruuan alas kurkustaan. Asia ei ole näin yksioikoinen. Yhteiskunta puuttuu jo nyt elintarvikkeisiin muun muaassa valvomalla niiden käsittelyä ja edistämällä terveellisiä tottumuksia.

Epäterveellisen ruuan verottaminen merkitsisi kuitenkin kääntäen sen terveydellisyyden mukaista verottamista. Ensin pitäisi määritellä, mikä on terveellistä. Tästä asiasta on mielipiteitä yhtä paljon kuin on kansalaisia ja asiantuntijoita. Sitä paitsi ihmisten energiankulutus, elintavat ja työt poikkevat toisistaan. Se, mikä sopii kainuulaiselle metsurille, ei sovi kaikille helsinkiläisille konttoristeille.

Terveellisen ja epäterveellisen ruuan käsitteet perustuvat kansan keskiarvoihin. Välttämättä kukaan ei ole keskiarvo. Suomessa syödään joitakin lääkkeitä aivan liikaa. Ei tähänkään ongelmaa tuo ratkaisua lääkkeiden haittavero.

Vahingossa tai poliittisen tuulenvireen synnyttämistä haittaveroista on huonoja kokemuksia. Veroja on meillä helpompi säätää kuin päästä niistä eroon. Kansalaiset ihmettelivät, miksi korttipakkaa ja huvia verotettiin aina 1980-luvulle saakka. Autovero on lisännyt vain turvallisuutta vaarantavien ja saastuttavien autojen elinpäiviä.

Ruuan ja liikunnan nostaminen verotuksen perustaksi merkitsisi lopulta mutkikasta järjestelmää, josta kiisteltäisiin loputtomasti. Kansalaisten elämää pitäisi valvoa samalla tavalla kuin totalitaarisissa yhteiskunnissa.

Yhteiskunnan tehtävä on valistaa ihmisiä ja edistää myönteisiä asioita. Muuten emme elä ihmisten yhteiskunnassa.

Veroja on meillä helpompi säätää kuin päästä niistä eroon.

Päivän lehti

5.6.2020