Uutiset

Hämeenlinna 7.3.2010 Lattean tunnelman puoluejohtajakisa

Maaliskuu on lähes puolivälissä, ja näin keskustan Lahden puoluekokoukseen on aikaa kolmisen kuukautta – ainoastaan sen verran!

Tunnelma puoluejohtaja Matti Vanhaselle seuraajaa hakevassa puolueessa on hämmästyttävän rauhallinen. Puoluejohtajakisa käy lähes tyhjäkäyntikierroksilla.

Tästä ei tietenkään voi tehdä mitään päätelmiä tulevasta. Kilpailu keskustan puheenjohtajuudesta kiihtyy viimeistään muutamaa viikkoa ennen puoluekokousta.

Vaikea kuvitella, että keskustan kenttäväki matkaisi puoluekokoukseen valitsemaan kaikessa rauhassa puolueensa ykkösvaikuttajaa ja samalla maalle pääministeriä.

Voittoa edeltää jälleen kova kilpailu.

Puoluejohtajakisassa on mukana neljä ehdokasta: Mari Kiviniemi, Timo Kaunisto, Mauri Pekkarinen ja Paavo Väyrynen.

Vastakkain ovat nelikymppiset – Kiviniemi ja Kaunisto – ja kuusikymppiset. Pekkarinen, Väyrynen ja Kiviniemi ovat ministereitä, Kaunisto on ”vain” kansanedustaja.

Väyrynen on joukon kokenein, jopa niin kokenut, että hän yrittää paluuta keskustan johtoon. Politiikan raskainta sarjaa on myös Pekkarinen.

Tässäkö kaikki ehdokkaat? Voi hyvinkin olla. Mukaan on haettu varsinkin Anneli Jäätteenmäkeä, mutta hän tuskin kisaan lähtee. Pelkästään Irak-skandaali saattaa olla puoluejohtajaksi ja pääministeriksi siirtymisen este.

Mikäli joku keskustalainen Vanhasen paikalle haluaa, ehdokkaaksi ilmoittautumisella alkaa olla kiire.

Puoluejohtajan valinnasta päättää puoluekokous, sen viralliset äänivaltaiset edustajat. Gallupeilla on tässäkin asiassa lähinnä viihdearvo.

Ratkaisevalla kierroksella saattavat hyvinkin olla mukana Kiviniemi nuorehkona ja Pekkarinen veteraanisarjan edustajana.

Kaunisto, 47, on keskustalaisillekin sangen tuntematon poliitikko. Hänen pitäisi tehdä rajusti työtä voittaakseen.

Väyrysellä on kiihkeitäkin kannattajia, mutta hänen aikansa keskustan puoluejohtajana taisi päättyä lopullisesti jo vuonna 1990. Paluu maan politiikan johtoon olisi tahtopolitiikolta enemmän kuin tahdon osoitus.

Pekkarinen vai Kiviniemi, jos puoluekokous näihin nimiin loppusuoralla päätyy? Valinta ei olisi helppo, ei nyt, eikä kesällä Lahdessa.

Pekkarisen puolesta puhuu kokemus, jolle olisi käyttöä taloudellisesti vaikeana aikana. Keskustan pitäisi kuitenkin katsoa tulevaisuuteen ja tähän vilkaisuun olisi vastaus Mari Kiviniemi.

Olisiko Pekkarinen siirtymäkauden puoluejohtaja, joka johtaisi keskustaa yhden kauden? Tässä kuviossa Kiviniemellä olisi tilaus varapuheenjohtajaksi.

Paula Lehtomäen kieltäytyminen saattaa yhä askarruttaa keskustalaisia, vaikka hänellä oli ratkaisuunsa pätevä syy, halu pitää kiinni oikeudesta täysipainoiseen perhe-elämään.

Puoluejohtajuus oli Lehtomäelle jo ehditty varata!

Paluu maan politiikan johtoon olisi tahtopolitiikolta enemmän kuin tahdon osoitus.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic