Uutiset

Hämeenlinna 7.4.2010 Politiikan saippuaoopperaa

Kokoomuksen kansanedustaja Marja Tiura sai tiistaina ensimmäisen kiitoksen loikkaus-jupakasta, kun puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pekka Ravi arvioi Tiuran selvityksen seikkaperäiseksi ja loogiseksi.

Aikoiko Tiura loikata vuoden 2007 eduskuntavaalien jälkeen keskustaan vai houkutteliko keskusta Pirkanmaan yli 17 000 äänen kuningatarta vaihtamaan puoluetta?

Näihin peruskysymyksiin Ravin kiitokset eivät antaneet valaistusta. Ryhmänjohtaja joutui jopa korostamaan, että tapahtumien kulusta on liikkeellä erilaisia versioita.

Koko asialla on sinänsä sangen vähän merkitystä. Politiikassa on tuhat ja sata tärkeämpää ongelmaa kuin Tiura-sotkun selvittäminen.

Jupakan tekee mielenkiintoiseksi vain se, että tässäkin tapauksessa olisi suotavaa selvittää, kuka puhuu totta ja kuka jotain muuta.

Kansanedustaja Marja Tiura teki ainoan oikean ratkaisun päättämällä jättää kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtajuuden.

Kokoomuksen pitää silti pestä Tiura-pyykki kokonaan puhtaaksi tavalla tai toisella – tosin syväpuhdasta siitä tuskin enää saa millään keinoilla.

Tapauksen tekee mutkikkaaksi se, ettei oikein missään esitetyssä väitteessä ole kovin paljon, jos lainkaan, järkeä. Tämä ruokkii oletusta, että viime eduskuntavaalien jälkeen joku pelasi järjetöntä poliittista peliä.

On uskottavaa, että Tiura halusi ministeriksi hinnalla millä hyvänsä. Tämä ajatus istuu suunnilleen mutkattomasti hänen henkilökuvaansa.

Mutta mitä hän olisi hyötynyt loikasta keskustaan, jos ministeritie kokoomuksessa oli poikki? Ajatus noususta keskustan ministeriksi ohi salkkua himoitsevien keskustalaisten on suorastaan lapsellinen.

Keskustassa Tiuralle olisi ollut tilaa rivikansanedustajana.

Avussa alun perin julkaistun Tiuran haastattelun mukaan keskusta otti häneen yhteyttä. Tämäkin väite on irrallinen. Miksi keskusta olisi houkutellut juuri häntä vaihtamaan puoluetta? Ei keskusta kai ketä vaan houkutellut?

Mitä mieltä keskustan olisi ollut sotkea porvaripuolueiden välejä juuri silloin, kun tavoitteena oli keskustan ja kokoomuksen yhteistyön voimaan nojaava hallitus?

Totta kai Tiuran loikka – varsikin jos se olisi keskustan järjestämä – olisi häirinnyt hallitusneuvotteluita

Peruskysymyksiä on yksin se, miksi keskusta olisi hamunnut lisää kansanedustajia kokoomuksen riveistä. Vaalitulos takasi keskustalle suurimman puolueen aseman ja johtavan aseman hallituksen muodostamisessa.

Katseet kääntyvät väistämättä itseään syntyjäänkin kokoomuslaiseksi luonnehtivaan Marja Tiuraan. Oliko jano ministeriksi niin suuri, että salkutta jääminen herätti harkitsemattoman ajatuksen kokoomukselle kostamisesta?

Vanhanen ja kokoomuksen puoluejohtaja Jyrki Katainen eivät halua roolia politiikan saippuaoopperaan. Paine on kuitenkin kova, joten kaksikon lienee vielä puhuttava suunsa puhtaaksi.

Oliko jano ministeriksi niin suuri, että salkutta jääminen herätti harkitsemattoman ajatuksen kokoomukselle kostamisesta?

Päivän lehti

6.6.2020