Uutiset

Hämeenlinna 9.4.2010 Tuontiruoka, yhteinen vihollinen

Keskiviikkona alkanut elintarviketyöläisten vain muutamiin yrityksiin rajattu kolmipäiväinen lakko tyhjensi kauppojen leipähyllyjä nopeasti.

Viikonvaihteessa saattavat liha- ja leikkelevalikoimat olla totuttua vaatimattomammat, vaikka lakko loppuukin jo perjantaina.

Leipähyllyt hupenivat ennen muuta hillittömässä hamstrauksessa. Kuluttajat eivät ilmeisesti tajunneet lakon kestävän vain kolme päivää. Leipä olisi riittänyt ilman hamstrausta, sillä pienleipomot ja kaupan omat valmisteet olisivat pian korvanneet vajeen. Viikonloppuna ja vielä ensi viikollakin monessa taloudessa järsitään vanhaa leipää.

Lakossa oli vain kaksi suurleipomoa. Nopea leipäpula kieliikin alan keskittymisestä. Fazerin ja Vaasan leipomoilla on hallinnassaan kuutisenkymmentä prosenttia ruokaleivän markkinoista.

Paikalliset yritykset ovat pikkutekijöitä. Parhaimmillaan lakko tosin saattaa avata niille lisää markkinoita.

Työtaistelu tietää kolmelle lihatalolle, HKScanille, Atrialle ja Saarioisille lakon kestoa pitempiä häiriöitä. Broilerien teurastukset rajattiin lakon ulkopuolelle, sillä niitä ei voi viivyttää kasvattamoissa päivääkään yli suunnitellun aikataulun.

Lakon aikana jäi teurastamatta kymmeniätuhansia sikoja. Tuotantoketju on viritetty äärimmäisen tarkasti ja pienikin häiriö aiheuttaa ruuhkia pitkäksi aikaa ja tietää taloudellisia menetyksiä.

Elintarviketeollisuuden työtaistelussa on kysymys osapuolten tyystin erilaisista näkemyksistä palkankorotuksista sekä työajan joustoista ja siitä maksettavista korvauksista.

Työnantajat ajavat mallia, joka mahdollistaisi nykyistä joustavamman työajan silloin, kun tuotteilla on kysyntää. Vähittäiskaupan vapauttaminen viikonloppuisin merkitsi muutoksia tavaravirtojen aikatauluihin, mikä loi paineita myös tuotannon järjestelyihin.

Mikäli sopua ei synny, lakon toinen aalto nousee parin viikon päästä. Silloin se sulkisi lähes 60 teollisuuslaitosta ja koskisi myös meijeri-, juoma- ja makeisteollisuutta. Lakossa olisi tuolloin yli 9 000 elintarviketyöläistä.

Jokaisessa työriidassa, myös tässä on kaksi osapuolta. Työnantajat laskeskelevat jokaisen lakkopäivän tappiokseen vähintään miljoona euroa.

Työntekijät menettävät palkkansa, jota tosin liiton lakkokassan avustukset lieventävät.

Kiistelevien osapuolten etujen mukaista olisi ratkaista riita pian, ennen uutta lakkokierrosta. Molemmilla on kova yhteinen kilpailija, tuontiruoka. Kun Suomi aikoinaan liittyi Euroopan unioniin, se merkitsi myös elintarvikekaupan rajasuojan katoamista.

Mikäli kotimaista ruokaa ei ole saatavissa tai se ei ole hinnaltaan kilpailukykyistä, kauppa täyttää hyllynsä ulkomaisella tavaralla.

Elintarvikeketju pellolta pöytään lunastaa olemassaolon oikeutuksensa vain kuluttajan luottamuksella. Viime aikoina suhtautuminen tuontiruokaan on selvästi lientynyt jo yksin sen vuoksi, ettei kotimainen tuotanto ole enää kattanut kulutusta.

Päivän lehti

5.6.2020