Uutiset

Hämeenlinna-edulle on perusteita

Hämeenlinna 17.12.2006

Hämeenlinnassa asuvien nuorten taitoluistelijoiden ja jääkiekkoilijoiden jäämaksu halpenee. Vakiovuoron tuntihinta putoaa nykyisestä 64 eurosta 51 euroon, joten kysymyksessä on sangen merkittävä alennus.

Asiasta päätti Hämeenlinnan Jäähallit Oy:n hallitus, mutta asiallisesti ratkaisun saneli Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston kanta. Hämeenlinnan kaupunki tukee nuoria taitoluistelijoita ja jääkiekkoilijoita. Valtuusto päätti, että tukieurot on ohjattava vain ja ainoastaan hämeenlinnalaisille lajien harrastajille.

Tähän asti tilanne on ollut toinen. Hämeenlinnan kaupungin tuesta ovat hyötyneet myös naapurikunnissa asuvat jäälajien harrastajat.

Halliyhtiön hallituksen puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Kari Tamminen (kok.) myöntää (HäSa 13.12.2006), että ei-hämeenlinnalaisia harmittaa tuntimaksun nousu. Laskelmien mukaan ulkopaikkakuntalaiselle nuorisotunnin hinta on 80 euroa, lähes 30 euroa enemmän kuin hämeenlinnalaiselle.

Sekä taitoluistelu että jääkiekko ovat kalliita harrastuksia, joten Hämeenlinnan naapurikuntien lajin harrastajille Hämeenlinnan valtuuston päätös ei suinkaan ole pieni asia. Kallis harrastus on entistä kalliimpaa.

Hämeenlinnan päätöstä on jo kovin sanakääntein arvosteltu. Tämä on ymmärrettävää, mutta paikallaan on myös muistaa, että vastaavasti hämeenlinnalaiset valtuustoa kiittelevät.

Hämeenlinnan valtuuston voi tulkita näpäyttäneen kuntayhteistyön vastustajia, ennen muuta Hattulaa ja Janakkalaa. Tuskin valtuusto ryhtyi arvioimaan jäätuen kohdentumista uudelta pohjalta sattumalta juuri nyt.

Valtuuston linjausta pitää kuitenkin arvioida viileän rauhallisesti. Hämeenlinnan kaupunki kerää jäätuenkin veroina hämeenlinnalaisilta veronmaksajilta. Eikö tästä syystä ole aivan paikallaan, että hämeenlinnalainen tuki kohdentuu vain hämeenlinnalaisille?

Ulkopaikkakuntalaisten on hieman kohtuutonta kiukutella Hämeenlinnalle. Perimmäinen ongelma on se, etteivät muun muassa juuri Hattula ja Janakkala jaa jäätunnin hintaa laskevaa tukea oman kuntansa taitoluistelijoille ja jääkiekkoilijoille.

Seuraavaksi on jo kysytty, koska Hämeenlinnan uimahallin ei-hämeenlinnalaisten kävijät joutuvat maksamaan lipustaan korotetun hinnan.

Kysymys on selvästi yksipuolinen. Aivan yhtä hyvin voi pohtia, olisiko oikein, että uimahallin hämeenlinnalaiset käyttävät maksaisivat lipustaan vähemmän kuin ulkopaikkakuntalaiset. Uimahalli on raskaasti tappiollinen ja tappio maksetaan Hämeenlinnan keräämistä verotuloista.

Hattula ja Janakkala ovat kaataneet kumoon suurkuntaa muun muassa siksi, ettei siitä ole mitään hyötyä. Nythän Hämeenlinna on rakentamassa malleja, joista on hämeenlinnalaisille perättyä hyötyä – myös uuden suurkunnan asukkaille.

Aivan paikallaan on puhua kuvainnollisesti Hämeenlinna-kortin tarjoamista eduista.

Ulkopaikkakuntalaisten on hieman kohtuutonta kiukutella Hämeenlinnalle.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic