Uutiset

Hämeenlinna ei panosta koulutukseen ensi vuonnakaan

Vuoden 2005 talousarvioesityksestä on uutisoitu Hämeen Sanomissa ja Kaupunkiuutisissa näyttävästi. Niissä kaupunginjohtaja Tapani Hellsten vakuuttaa, että ensi vuoden talousarviossa panostetaan muun muassa koulutukseen.

Opettajilla on asiasta toisenlainen käsitys.

Mikäli valtuusto hyväksyy 13.12.2004 talousarvion muutoksitta, koulut joutuvat todellisuudessa tekemään kipeitä leikkauksia nykytasoiseen toimintaansa. Koulutuksen hallinnonalalle tuleva noin neljän prosentin kasvu ei riitä kattamaan edes sisäisten vuokrien korotuksia ja henkilöstökulujen nousua.

Talousarvioesitys tietää opetusryhmien vähennystä Ruununmyllyn, Miemalan, Tuomelan ja Lyseon kouluissa.

Välttämättömiäkin kouluremontteja joudutaan siirtämään eteenpäin. Vaikka Kankaantaan koulun peruskorjaus on jo vuonna 1977 todettu kiireelliseksi, siihen varatut rahat on jälleen vedetty yli budjetista. Tilapulasta kärsivän Kirkonkulman tilanteeseen ei ole tulossa helpotusta: peruskorjaukseen ja laajennukseen ei ensi vuonna riitä rahoja.

Valtuuston hyväksymä henkilöstöstrategia on jäämässä opettajien kohdalla sanahelinäksi: olennaista parannusta ei ole tulossa sen paremmin täydennyskoulutus- kuin sijaismäärärahoihinkaan.

Pahimmin resurssipula vaivaa kuitenkin lukioita, jossa keskimääräinen ryhmäkoko on jo yli 35 oppilasta. Kaupunki ei ole talousarvioesityksessään pystynyt osoittamaan lisärahoitusta lukioilleen oppilasmäärän kasvua, lisääntyneitä sisältöpainotuksia ja muuttunutta tuntijakoa vastaavalla tavalla.

Koulutuspalvelujen turvaamisessa on lopulta kyse enemmän arvoista kuin kunnan taloustilanteesta. Moni taloutensa puolesta selvästi keskitason alapuolella oleva kunta hoitaa koulutustaan esimerkillisesti.

Toisaalta on kuntia, joissa opetustoimeen ajetaan säästöohjelmia toinen toisensa perään, vaikka kunnan taloudellinen tilanne ei sitä edellyttäisikään.

Kantahämäläisistä kunnista Hämeenlinnalla ei taloutensa puolesta suinkaan mene huonoimmin. Silti se käyttää seutukunnallisten vertailujen perusteella vähiten rahaa oman peruskoulu- ja lukio-opetuksensa järjestämiseen.

Hämeenlinnalla olisi kyllä varaa panna koulutuksensa kuntoon, mutta nähdäänkö sen arvo? Mihin kaupunginvaltuustosta ovat hävinneet koulutuksen puolestapuhujat?

Kaija-Leena Savijoki

Hämeenlinnan

OAY:n varapuheenjohtaja

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic