Uutiset

Hämeenlinna epäilee Innoparkia kaupungin varojen väärinkäytöstä

Innoparkin epäillään käyttäneen väärin rahat, jotka se sai kaupungin takaamasta investointiluotosta. Myös Innosteel Factoryn toimintaan myönnetyt varat eivät ole ilmeisesti päätyneet oikeaan osoitteeseen.

Innoparkin tilintarkastajat eivät puolla tili- ja vastuuvapauden myöntämistä yhtiön johdolle ja hallitukselle. Yhtiön tappiot ovat syöneet sen osakepääoman.

Yhtiö on kuluttanut juokseviin menoihin kaupunginvaltuuston vuonna 2006 takaamaa investointilainaa. Valtuusto takasi tuolloin 6,6 miljoonalla eurolla sen uutta lainaa, jonka pääoman piti olla 19,2 miljoonaa euroa.

-Lainalle myönnettiin takaus investointilainana ja suurin osa siitä on mennyt käyttötalouteen. Valtuuston takauksen ehtona olivat investoinnit, Hämeenlinnan apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo sanoo.

Epäselvyyttä on myös vajaasta 1,2 miljoonasta eurosta, jotka annettiin Innosteel Factoryn koneiden hankintaan ja sen toiminnan jatkamiseen. Kaupunginhallitus pelasti vuonna 2009 Innosteel Factoryä ostamalla sen leasing-koneet Innoparkille.

-Toiminnan järjestämisestä tehtiin yksityiskohtainen suunnitelma. Se ei toteutunut emmekä tiedä, mihin rahat ovat menneet, Isosuo kertoo.

Isosuo esitteli Hämeenlinnan kaupunginhallitukselle päätöksen, jonka mukaan Innoparkin olisi selvitettävä rahojen käyttäminen 15. kesäkuuta mennessä. Kaupunginhallitus vaatii, että asiat selvitetään ennen kuin Innoparkille annetaan lisärahoitusta ja ennen kuin sen tilit käsitellään yhtiökokouksessa.

Johdannaisilla?40 miljoonan riski

Innoparkin toiminnassa hämmästyttävät myös 40 miljoonan euron vastuut johdannaiskaupasta. Kaupunki joutuu ottamaan ne kontolleen, koska tällaista riskiä pidetään sopimattomana ja aivan liian suurena Innoparkin kaltaiselle yhtiölle.

-Alun perin ne otettiin lainojen korkojen suojaamiseen, Innoparkin uusi toimitusjohtaja Mikko Koivulehto kertoo.

Innopark ei kuitenkaan vain suojannut lainojensa korkoja vaan teki niistä kovan riskin sijoituksia.

-Emme tiedä, mitä tapahtuu. Korkojohdannaiset voivat jopa tuottaa 10 miljoonaa euroa. Riski on kuitenkin yhtiölle liian suuri, Isosuo sanoo.

Isosuo ei usko, että johdannaiset tuottavat 40 miljoonaa euroa tappiota. Kaupungin on kuitenkin otettava vastuu kaikista mahdollisista tappioista.

Isosuo esitti Innoparkin talouden paikkaamisesta 9 miljoonalla eurolla. Yhtiön kirjanpidollinen tappio oli viime vuonna toista miljoonaa euroa. Se menetti samalla koko osakepääomansa. Osakeyhtiölain mukaan yhtiön on ilmoitettava kaupparekisteriin osakepääomansa menettämisestä.

-Esitys tehtiin niin, että Innoparkin osakepääoman menetys paikattaisiin ja toiminta voisi jatkua, Isosuo sanoo.

Hämeenlinnan kaupunki on taannut Innoparkin ja sen tytäryhtiöiden lainoja kaikkiaan 31,7 miljoonalla eurolla. Jos tytäryhtiöiden lainoja siirretään esitetyllä tavalla Hämeenlinnan kaupungille, kaupungin takausvastuiden määrä pienenee 28,3 miljoonaan euroon.

Toimitusjohtajat?eivät kommentoi

Innopark ilmoitti viime helmikuussa, että toimitusjohtaja Pekka Jalava on eronnut terveydellisistä syistä. Jalava ilmoittaa, että hän ei ole nyt seurannut yhtiön asioista.

-En kommentoi mitään. Olen toipumassa vaikeasta sairaudesta, hän sanoo.

Uusi toimitusjohtaja Mikko Koivulehto ei halua esittää arvioita, onko yhtiössä syyllistytty suonaisiin väärinkäytöksiin.

-En lähde yhtään arvailemaan. Katsotaan, mitä yhtiökokous päättää, Koivulehto sanoo.

Teknologiakeskus Innoparkin yhtiökokous on kutsuttu koolle tiistaiksi. Siinä ei kuitenkaan tehdä mitään päätöksiä. Hämeenlinnassa yhtiön asioiden seuraamisesta on tammikuusta lähtien vastannut apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo. Hän edustaa kaupunkia myös yhtiökokouksissa.

Kaupunginjohtaja Tapani Hellsten, joka aikaisemmin on esitellyt Innoparkin asiat kaupunginhallitukselle, oli viime lokakuuhun asti yhtiön hallituksen jäsen. (HäSa)

Nimimiesten johdossa
Innoparkin hallitukseen istuutui 2000-luvun alussa Hämeenlinnan kaupunginvaltuuston merkittäviä luottamushenkilöitä. Kaupunginvaltuuston entinen puheenjohtaja Harri Lintumäki (kok.) on edelleen Innoparkin hallituksen jäsen. Kaupunginhallituksen entinen puheenjohtaja Jorma Hassinen (sd.) erosi hallituksesta viime lokakuussa.

Seudullisen elinkeinoyhtiön Kehken entinen toimitusjohtaja Jouni Haajanen on johtanut puhetta Innoparkin hallituksessa yhtiön perustamisesta lähtien. Kaupunginjohtaja Tapani Hellsten, joka erosi hallituksesta viime lokakuussa, tuli niin ikään hallituksen jäseneksi jo vuonna 2001.

Lokakuussa hallituksen jättivät myös Pekka Aalto (Tavastia), Matti Hakala (Hamk) ja Pekka Oksanen (Hattula).

Kaupparekisterin mukaan Lintumäen ja Haajasen lisäksi tällä hetkellä Innoparkin hallituksen jäseniä ovat: Heikki Hietanen (2010-), Pertti Puusaari (2010-), Risto Salminen (2003-), Tuuli Tiirikkala (2010-), Pasi Vesala (2010-) ja Tarja Vikman (2010-).

Hallitus otti tiukan otteen
– Kaupunginhallitus otti Innoparkiin esittelijää tiukemman otteen. Selvitysten pitää olla hallituksen käytössä ennen päätöksentekoa, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.).

Innoparkin asioita käsiteltiin kaupunginhallituksessa maanantaina useita tunteja. Asia palautettiin valmisteluun. Innopark on uudelleen esillä ensi maanantain kokouksessa.

– Uskon, että ensi viikolla asia saadaan eteenpäin, Vekka arvioi.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo ja kaupunginhallitus ovat samaa mieltä siitä, että Innoparkia ei päästetä konkurssiin. Puheenjohtaja Vekka toivoo, etteivät tapahtumat tuhoa yhtiön imagoa.

– Nyt selvitetään perusteellisesti, mitä on tapahtunut. Tarkoituksena on puhdistaa pöytä, jotta Innoparkin myönteinen ja laadukas toiminta voi jatkua.

Päivän lehti

2.12.2020

Fingerpori

comic