Uutiset

Hämeenlinna esittää kuntaliitosselvitystä

Analyysi Hämeenlinnan seudun tilanteesta on pääosin oikea. Näin arvioidaan lausunnossa, jota kaupunginjohtaja Tapani Hellstén esittää kaupunginhallituksen ja valtuuston hyväksyttäväksi.

Hän arvioi, että seudun elinvoimaisuuden kasvattaminen onnistuu parhaiten yhtenä kokonaisuutena.

Näin vältetään seudun yhdyskunta- ja palvelurakenteen osaoptimointi. Palveluita voidaan tuottaa mahdollisimman suoraviivaisesti.

Työryhmän esitys Hattulan, Hämeenlinnan ja Janakkalan kuntien liittämisestä yhdeksi vahvaksi, työssäkäyntialueeseen pohjautuvaksi peruskunnaksi on Hellsténin mukaan perusteltu.

Hämeenlinna arvioi, että seudun kuntien olisi hyödyllistä käynnistää selvitystyö asian tarkemmaksi selvittämiseksi. Myös erityinen kuntaliitosselvitys tulee kyseeseen.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka (kok.) toteaa, ettei seudulla näytä olevan halua vapaaehtoisiin kuntaliitoksiin.

Hänen mukaansa jo edellisen, vuonna 2009 toteutuneen kuntaliitoksen pohjana oli samanlaisia kehittämistarpeita, joihin kuntarakennetyöryhmä nyt viittaa.

-Nämä kehittämistarpeet eivät ole poistuneet.

Lausunnon mukaan vahva, noin 100 000 asukkaan peruskunta voisi tuottaa nykyistä itsenäisemmin mm. sosiaali- ja terveyspalvelut ja toisen asteen koulutuksen.


Maanantaina esillä

Kaupunginhallitus käsittelee kuntarakennetyöryhmän esityksestä annattavaa lausuntoa maanantaina. Viimekädessä lausunnosta päättää valtuusto.

Hämeenlinnan näkökulmasta seutu muodostaa toiminnallisesti yhtenäisen nauhakaupungin osana Helsingin, Hämeenlinnan ja Tampereen muodostamaa HHT-akselia.

Tiukkeneva talous uhkaa myös Hämeenlinnan seudun kuntia. Tämä johtuu pääosin huoltosuhteen heikentymisestä, joka lisää erityisesti sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluiden tarvetta ja kustannuksia. (HäSa)

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic