Uutiset

Hämeenlinna maailmankartalle ja elämyksiä kaupunkilaisille

Hämeenlinnassa toimiva Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiö kokoaa ja koordinoi myös Sibeliuksen syntymän 150-juhlavuoden valtakunnallista ohjelmatuotantoa. Sitä varten säätiö saa opetus- ja kulttuuriministeriöltä rahoitusta.

Säätiön puheenjohtajan Erkki Korhosen mielestä Hämeenlinna on ainut oikea paikka juhlavuoden kansalliseen ja kansainväliseen koordinointiin, onhan se Sibeliuksen syntymäkaupunki.

-Mutta on meillä paljon työtä tehtävänä. Jopa ministeriön ihmiset luulivat, että Sibelius on syntynyt Järvenpäässä tai Lahdessa, Korhonen päivittelee.

Säveltäjä Jean Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhlaa vietetään 2015. Hämeenlinnan kaupunki alkoi jo pari vuotta sitten ideoida juhlavuoden ohjelmaa.

Tarkoituksena on ennen kaikkea nostaa Hämeenlinnan mainetta kulttuuri- ja matkailukaupunkina sekä Sibeliuksen syntymäkaupunkina.

Vuoden 2012 alusta säätiö huolehtii lisäksi Verkatehtaan konserttituotannosta sekä toteuttaa Hämeenlinnaan muitakin musiikkitapahtumia. Esimerkiksi jäähallin Itsenäisyys-fantasia oli Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön tuotantoa.

Henkilökunta ?vielä hakusessa

Juuri nyt Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön toimistossa Verkatehtaankujalla on hiukan autiota. Osa huoneista on vielä kalustamatta eikä henkilökunnastakaan ole koossa kuin puolet.

Säätiön johtajana on diplomipianisti Erkki Korhonen. Markkinoinnista, tiedottamisesta ja toimistotehtävistä vastaa tradenomi Karri Salo. Kolmantena työntekijänä on Verkatehtaan konserttituottaja Marke Vornanen.

Koska Vornanen on vuoden 2012 alussa siirtymässä Nurmijärven kunnan kulttuurijohtajaksi, tuottajan tehtävään etsitään parhaillaan uutta työntekijää.

-Tehtäväkuvat täsmentyvät varmaan, kunhan uusi tuottaja saadaan palkattua, Karri Salo sanoo.

Korhonen huomauttaa, että säätiössä kaikkien työntekijöiden pitää joka tapauksessa olla moniosaajia, jotka tekevät ”kaikkea”.

-Tämä on tyypillinen taideorganisaatio. Sillä on liian vähän rahaa, liian vähän henkilökuntaa mutta suurisuuntaiset tavoitteet luoda kaupunkilaisille elämyksiä, hän sanoo

Sibeliuksen juhlavuoden valtakunnallista koordinointia varten on tarkoitus palkata neljäs työntekijä vielä vuoden 2012 aikana. Palkkakuluihin on luvassa opetus- ja kulttuuriministeriön rahaa.

Konserttikevät ?tutulla kaavalla

Erkki Korhonen vakuuttaa, ettei Verkatehtaan konserttituotannon siirtyminen uudelle säätiölle näy konsertissa kävijälle oikeastaan mitenkään.

Elämänlaatulautakunnan kanssa solmitun sopimuksen mukaan säätiö tuottaa Hämeenlinnassa konsertteja ensi vuonna 290 000 eurolla. Summa on sama kuin kuluneena vuonna Verkatehdas oy:llä.

Konserttikevään aloittaa Sinfonia Lahden ja sopraano Soile Isokosken konsertti 18. tammikuuta.

Sinfonia Lahti esiintyy Verkatehtaalla kevään aikana kaikkiaan neljä kertaa.

SIB -sarjassa (Musiikkia Sibeliuksen syntymäkaupungissa -sarjassa) ovat keväällä vuorossa Kuhmon kamarisolistit, pianisti Grigori Sokolov sekä tähtiballerina Minna Tervamäen ja nykyflamencon edelläkävijän Kaari Martinin tanssiesitys.

Rytmimusiikin tarjontaan kuuluvat mm. Tuure Kilpeläisen, Antti Sarpila Swing bandin, Palefacen ja Ipanapan konsertit.

Hauhotalolla ?herkutellaan

Jotain uutta ja erikoista kevään konserttitarjonnassa sentään on. Tuusulan kamarimusiikkijuhlilla esiintynyt Rantatie-kvartetti saapuu Hauhotalolle sunnuntaina 15. huhtikuuta.

Suomen kulttuurirahaston tukemaan konserttikiertueeseen sisältyy muun muassa Mendelssohnin jousikvartetto sekä näyttelijä-laulaja Susanna Haaviston esityksiä. Väliajalla syödään gourmet-ruokia.

-Säätiön on jatkossakin tarkoitus järjestää konsertteja myös muualla kuin Vanaja-salissa. Nyt on vielä etsinnässä, mitä tiloja uusista kaupunginosista tai kantakaupungistakin löytyisi, Erkki Korhonen sanoo. (HäSa)