Uutiset

"Hämeenlinna on oikealla tiellä"

Kahvipöydissä kuulee usein puhuttavan, että kuntaliitoksen jälkeen ja tilaaja-tuottajamallin myötä Hämeenlinnassa on herroja niin paljon, että päät vain yhteen kolisevat. Kaupungille talouden paineanalyysin tehnyt konsultti kiistää näkemyksen.

-Ei, ei. Organisaatio vaikuttaa niin köykäiseltä kuin se vain pystyy olemaan. Vaikka minun olisi hirveän helppo olla pahansuopa, niin en pysty tässä tilanteessa sitä olemaan, kertoo selvitystä alkuviikosta valtuutetuillekin esitellyt kuntatalouden asiantuntija Eero Laesterä Audiapro Oy:stä.

Hänen mukaansa Hämeenlinnan palvelut on järjestetty kuntaliitoksen jälkimainingeissa olevaksi kaupungiksi ihan hyvin.

-Siellä on tartuttu riittävän ajoissa niihin isoihin kokonaisuuksiin, joihin kaupunki pystyy omilla toimillaan ja päätöksillään tarttumaan. Suomessa on isojakin kuntaliitoskuntia, joissa talouden rakenne on paljon pahemmin pudonnut alta pois, Laesterä vertaa.

Laitospaikat minimiin

Ei Hämeenlinnassa sentään kaikki täydellistä ole. Konsultti listaa analyysissään asioita, joihin kannattaa jatkossa kiinnittää nykyistä enemmän huomiota. Kyse on palvelujen järjestämistavasta, jota kaupunki on viime vuosina lähtenyt uudistamaan kovalla kädellä.

-Käytännössä puhutaan siis palveluverkoista, joita on alettu jo tiivistää. Vanhusten palveluverkko kun vielä entrataan oikeaan asentoon, on aika suuri osa niistä asioista tehty, mitä on tehtävissä, Laesterä toteaa.

Hänen mukaansa laitospaikkojen vähentäminen ja kotihoidon kasvattaminen on yksi suurimpia ja tärkeimpiä kokonaisuuksia, joka kaupungin tulisi toteuttaa loppuun asti.

-Se tuntuu kauhean helpolta kirjoittaa papereihin, mutta on käytännössä tosi vaikeaa johtaa. Se vaatii ymmärtämystä ihan joka puolelta. Lisäksi varaston kiertonopeus on tietty, Laesterä sanoo viitaten laitoksissa jo olevien vanhusten määrään.

Yhtiöille oikeus irtisanoa

Konsultti kiittelee Hämeenlinnassa käyttöön otettua tilaaja-tuottajamallia, mutta toivoo, että kaupungin yhtiöille annettaisiin nykyistä enemmän toimintamahdollisuuksia.

-Yhtiöille täytyy antaa mahdollisuus toimia kuin oikea osakeyhtiö: ihan oikeasti kilpailla markkinoilla. Lisäksi kaupungille täytyy jättää mahdollisuus ostaa myös muilta yhtiöiltä, jos omat yhtiöt eivät tuota riittävän hyvää laatua järkevään hintaan.

Laesterä kehottaa antautumaan kunnolla markkinataloudelle.

-Jos sinä teet osakeyhtiötä, et voi sanoa, että sen täytyy tuottaa halvemmalla ja laadukkaammin, jos sillä ei ole esimerkiksi oikeutta irtisanoa työntekijöitä.

Hämeenlinnassa on kovastikin kesän aikana parjattu kaupungin yhtiöitä, kun muutamalla on ollut epäselvyyksiä taloutensa hoidossa…

-Mutta se on oikeasti ihan eri asia. Raporttiin taisin kirjoittaakin, että konserniohjauksen täytyy olla riittävän vahvaa, mutta se ei saa poissulkea markkinoilla toimimista, Laesterä huomauttaa.

Säästöjä kannattaa vielä etsiä

Hämeenlinna on joutunut sopeuttamaan talouttaan viime vuosina jopa lomautusten avulla. Tulevaisuus ei näytä sen ruusuisemmalta.

Laesterän mukaan talousahdinko ei johdu kuitenkaan kuntaliitoksesta, eikä kaupungin johdon taitamattomuudesta.

-Kyllä se ongelma tällä hetkellä on se, että kaupungilla on enemmän hommia annettuna kuin mihin sillä on rahoituskykyä. Tämä tilanne nyt vain kerta kaikkiaan on sellainen, että rahoituspohja jatkuvasti rapautuu ihan muista syistä johtuen, Laesterä sanoo.

Hänen mukaansa tulevaan täytyy kuitenkin varautua karsimalla edelleen palveluverkkoa. Jo suunniteltujen koulujen ja vanhainkotien lakkautusten lisäksi Laesterä suosittelee tutkimaan, löytyisikö verkosta vielä joitakin säästökohteita.

-Siellä on monta sellaista kohtaa, joista tulee varmasti iso poliittinen huuto, mutta tässä kohtaa jokainen kivi täytyy kuitenkin kääntää. Jos niin ei tehdä, teillä ei ole tällä veroprosentilla ja tulorahoituksella kohta enää kykyä rahoittaa uusia asioita, Laesterä toteaa.

Audiapro on Kuntaliiton omistama yhtiö, joka on erikoistunut kuntien johtamis- ja hallintojärjestelmien, sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan sekä kuntatalouden selvitys-, muutos- ja kehittämisprosesseihin. Hallintotieteiden tohtori Eero Laesterä (kok.) on Pälkäneen kunnanvaltuuston 1. varapuheenjohtaja. (HäSa)

Päivän lehti

5.6.2020