Uutiset

Hämeenlinna pyrkii ikälain pilotiksi

Ennen eduskuntavaaleja vaahdottiin paljon vanhuspalvelulaista. Sellaista ei tule, vaan tekeillä on ikälaki.

Asia on sama – tavoitteena on antaa lailla raamit sille, millaisia palveluita ikäihmisille pitää olla tarjolla.

Sosiaali- ja terveysministeriö rustaa nyt ikälakia kiireellä. Sen pohjaksi etsitään kuntien jo nyt toteuttamia hyviä käytäntöjä ja toimintamalleja.

STM haluaa kokeilla näitä käytäntöjä pilottikunnissa. Hämeenlinna pyrkii mukaan pilotiksi.

Hämeenlinnaa kiinnostaa kunnan vastuutyöntekijä. Se tarkoittaa, että jokaiselle yli 75-vuotiaalle, jonka palveluntarve selvitetään, nimetään vastuutyöntekijä.


Vastuu nimikkohenkilölle

Nimikkotyöntekijä ottaisi vastuun ikäihmisen palvelukokonaisuudesta. Näin iäkkään ihmisen tai hänen omaistensa ei tarvitsisi asioida kymmenillä luukuilla asioiden järjestämiseksi ja tiedon saamiseksi.

-Se helpottaa myös tiedonkulkua organisaatioon päin. Palveluthan ovat pirstaloituneita. Toisaalta asiakkaat ovat usein huonokuntoisia, eikä heillä kaikilla ole omaisia, Väli-Suomen Ikäkaste -ohjelman projektijohtaja Vuokko Lehtimäki kertoo.

Hämeenlinna pyrkii pilotiksi Väli-Suomen Ikäkasteen kautta.

Muitakin kiinnostuneita kuntia on.

-Vastuutyöntekijän pilotointiin ovat ilmoittautuneet myös Tampere ja Oulu. Mukaanpääsy selviää aivan lähiviikkoina. Toimintaa pitäisi päästä käynnistelemään huhtikuussa.

Pilotin kustannuksista 75 prosenttia tulee valtionapuna. Jos Hämeenlinna valitaan pilottikunnaksi, kaupungin maksettavaksi tulee noin 10 000 euroa.


Osallisuus myös teemaksi

Pilotteja on etsitty myös muun muassa palvelutarpeen monipuoliseen arviointiin ja ikäihmisten osallisuuden vahvistamiseen.

-Osallisuuden vahvistamiseen on ollut vähän kiinnostuneita kuntia, joten viime vaiheessa ilmoitimme kiinnostuksemme myös siihen, tilaajajohtaja Jukka Lindberg kertoo.

Se sisältää kaksi osiota, vanhusneuvoston toiminnan ja asiakkaan osuuden oman palvelunsa suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin.

Ikäihmisten lautakunnalla ei ollut huomauttamista näihin suunnitelmiin. (Häsa)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic