Uutiset

Hämeenlinna pyytää valtiota puhemieheksi

Hämeenlinnan kaupunki esittää valtiovarainministeriölle ja sosiaali- ja terveysministeriölle, että valtio selvittäisi mahdollisuudet sosiaali- ja terveydenhuollon seutukokeiluun Hämeenlinnan seudulla.

-Asia ei ole enää meidän käsissämme, mutta haluamme, että valtio katsoo mahdollisuudet tehdä toimenpiteitä meidän seudulla, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapio Vekka sanoo.

Kyseessä on lähes kaupungin kesäkuisen esityksen toisinto, tosin eri osoitteeseen.

Hämeenlinna ehdotti kesäkuussa 2011 Hattulalle ja Janakkalalle, että ne lähtisivät selvittämään sosiaali- ja terveydenhuollon aluehallintomallin mahdollisuuksia Hämeenlinnan seudulla kaksivaiheisessa hankkeessa. Molemmat naapurikunnat totesivat viime viikolla, ettei asia anna heillä aihetta toimenpiteisiin.

Kaupunki pitää asiaa kuitenkin edelleen relevanttina, ellei jopa ajankohtaisempana kuin kesäkuussa. Sen vuoksi kaupunki esittää, että ministeriöt ottaisivat asiassa aloitteen ja ohjauksen käsiinsä.

-Naapureilta tuli ehdoton ei, vaikka kaikki merkit viittaavat siihen, että seudullisesti hallinnoitu sote-alue kannattaisi selvittää. Olemme edelleen sitä mieltä, että jotain olisi syytä tehdä, Vekka sanoo.

Kartta käteen ministeriössä

Kaupunki perustelee ehdotustaan muun muassa Hattulan-Janakkalan terveysalueen hajanaisuudella ja maantieteellisellä sijainnilla.

Tilaajajohtaja Jukka Lindberg vastaa kirjeessään STM.lle ja valtiovarainministeriölle, että Hattulan-Janakkalan terveysalueen rakenteesta johtuen asukkaat voivat joutua hakemaan palveluja keskuskaupungin yli.

-Koska Hämeenlinnan seutu muodostaa selkeän työssäkäyntialueen, olisi Hämeenlinnan kaupungin näkökulmasta tarpeen saada valtioneuvostolta ohjausta asukkaiden tarkoituksenmukaisen palvelurakenteen muodostamiseksi Hämeenlinnan seudulle, koska kokeilulain mukainen hanke ei toteutunut, Lindberg toteaa.

Vekka korostaa, että yhteistyön lisäämistä on kannatettu laajasti, vain konkreettiset teot ovat puuttuneet. Keskuskaupunki Hämeenlinna on kantanut vastuunsa selvityksen alullepanijana.

-Selvityksen tekemisen ei pitäisi olla keneltäkään pois, vaan sitä kautta voisi löytyä uusia näkökulmia. Sosiaali- ja terveystoimien ja erikoissairaanhoidon rakennemuutoksen onnistuminen on kriittistä seudun menestykselle, Vekka muistuttaa.

Kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina kaupungin vastauksen STM:lle ja valtiovarainministeriölle. (HäSa)

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic