Hämeenlinna, rakkaani

 

Suomen kauneimmaksikin kaupungiksi kehuttu Hämeenlinna kuoriutuu taas pian rännän ja pölyn alta kukoistukseen. 
 
Huomaamme, ettemme ole Pasila taikka Tampere. Olemme hehkeä ja herkullinen Hämeenlinna, jossa saa nauttia jostain sellaisesta, mitä ei voi mitata rahassa. Kaupunkimme kun voi ylvästellä ainutlaatuisilla pienillä ja suurilla keitailla, jotka vievät mennessään. Aulanko, Ahvenisto, Evo ja koko kansallinen kaupunkipuisto linnoineen ja rantareitteineen hurmaavat. Näiden keitaiden arvo nousee edelleen ja niistä onkin pidettävä hyvää huolta, sillä nekin pitävät huolta meistä: luonnossa liikkuminen kun vähentää stressiä ja lisää ihmisten hyvinvointia. Meillä on myös kulttuuri- ja liikuntamahdollisuuksia vaikka muille jakaa.
 
Hämeenlinnassa on siis paljon hyvää, mutta enemmän vain halutaan. Asukkaiden tahdosta tuskin kuitenkaan on kyse, sillä kuka oikeasti haluaa 67 000 asukkaan Hämeenlinnaan 7 miljoonan asukkaan Lontoon rakennustyyliä? Tai suurempaa autokauppakeskusta kuin 13 miljoonan asukkaan Istanbulissa? Torinalusparkkikaan tuskin asukkaiden sydämiä sulattaa ainakaan siinä vaiheessa kun kaupungin lainakanta paisuu investoinnin myötä uusiin ennätyslukemiin. Siinä vaiheessa alkaa nimittäin olla itku herkässä itse kullakin. Tarkkana pitää myös olla Etelärannan kanssa, sillä markkinavoimat eivät saa viedä mennessään loistavaa aluetta vaan kaupunkilaisten on saatava siitä irti myös taloudellinen ilo. Ei suurten rakennusliikkeiden ja herrojen kamujen, jotka kyllä pitävät puolensa muutenkin.
 
Visionsa mukaan Hämeenlinna on uudistuva ja palveleva, kestävästi kehittyvä, luonnonkaunis ja viihtyisä rantakaupunki Etelä-Suomessa. Tämä on varsin idyllistä ja päältä katsoen tottakin, mutta kun katsoo pinnan alle ei enää naurata.  
 
Hämeenlinnan kaupungin alati kasvavat menot ja paisuvat lainat hirvittävät.
 
Koko kaupunkikonsernin velka 5.200 Ђ/asukas on erittäin korkea ja tällä mittarilla Hämeenlinna on Suomen 50 velkaisimman kunnan joukossa. Menot kasvavat edelleen ja uusia erikoisinvestointeja Innoparkin rinnalle suunnitellaan vauhdilla.
 
Jotta Hämeenlinna vastaisi visiota ja pysyisi ihanana on talous pistettävä kuntoon. Lainoja ei saa lisätä eikä menoja kasvattaa. Tämän hetken Hämeenlinnan hyvistä asioista tulee pitää huolta ja turhat rahanreiät unohtaa. 
 
Rakkaalle Hämeenlinnalle on luotava edellytykset kasvaa ja kehittyä parhaalla mahdollisella tavalla luontaisten taipumusten mukaisesti. 
 
Ihmisten hyvinvointi ja peruspalvelut on nostettava keskiöön. Omien tai kamujen etujen ajaminen on unohdettava. 
 
Hämeenlinna ja hämeenlinnalaiset ovat sen ansainneet. 
 

Menot