fbpx
Uutiset

Hämeenlinnakintarvitsee maakuntaa

Muutama päivä sitten Hämeen Sanomat häikäisi etusivun otsikolla “Suuret kaupungit ottavat etäisyyttä maakuntaliittoihin”. Jutussa oli haastateltu kaupunginjohtaja Tapani Hellsteniä. Hänen mukaansa suurimmat kaupungit haluavat suoria yhteyksiä valtionhallintoon ohi maakuntaliittojen.

Juttu ja koko haastattelun sävy lähti siitä, että suurilla kaupungeilla ja maakuntaliitoilla olisi jokin sovittamaton ristiriita.

Tällaisestahan ei ole alkuunkaan kyse. Onko Hellsten tahallaan oikonut mutkia vai eikö hänellä ole tosiasiallista tietoa neuvottelukunnan taustasta, tavoitteista ja tehtävistä? Tämä jää jokaisen itsensä mietittäväksi, kun tutustuu esimerkiksi sisäasiainministeriön neuvottelukunnan asettamispäätökseen.

Luin tuon päätöksen samoin kuin asiaa koskevan taustamuistion useampaan kertaan, eikä niissä sanallakaan puhuttu em. ristiriidasta.

Itse asiassa asettamispäätöksen teksti puhui aivan päinvastaista kieltä. Siellä todetaan mm. ” Suurten kaupunkiseutujen kehittämisstrategioiden laadinnassa on kuultava maakunnan liittoja ja asianomaisia valtion viranomaisia”.

Edelleen päätöksessä sanotaan, että ” politiikkakokonaisuus so-vitetaan yhteen maakuntaohjelman ja sen toteuttamissuunnitelman kanssa niin, että kaupunkiseutu tukee koko maakunnan kehitystä ja päinvastoin”. Muutama muukin maakuntiin ja niiden keskuseutujen yhteistyöhön liittyvä ilmaus löytyy tuosta päätöksestä.

Neuvottelukunnan jäsenenä istuu myös yksi maamme maakuntajohtajista. Sen toimikausi jatkuu vuoden 2006 loppuun.

Hämeenlinnalla ei edustusta tässä neuvottelukunnassa ole. Olemattomia juoksuhautoja ei siten ole syytä kaivaa. Liiasta itseriittoisuudesta on esimerkkejä menneiltä viikoilta.

Päinvastoin, maakunnan ja Hämeenlinnan kaupungin välistä vuoropuhelua ja yhteistyötä pitäisi entisestään tiivistää. Vain näin voitaisiin koko alueen kehittämisedellytyksiä vahvistaa. Kaupungin on ymmärrettävä vastuunsa ja velvollisuutensa koko maakunnan hyvinvoinnissa.

Aarne Kauranen

Hämeen maakuntahallituksen puheenjohtaja

kunnallisvaaliehdokas (sd.)

Hämeenlinna

Menot