fbpx
Uutiset

Hämeenlinnalle 150 työpaikan voitto

Hämeenlinnassa käynnistyy ensi vuonna pitkästä aikaa suuri teollisuusinvestointi. Puolalainen alumiinisia juomatölkkejä valmistava Can-Pack S.A. osti viime viikolla kaupungilta ison tontin Moreenista, jonne suunniteltu tehdas aloittaa tuotannon runsaan vuoden kuluttua.

Uusien tehtaiden perustaminen Suomeen on viime vuosina ollut poikkeuksellisen harvinaista herkkua. Uutiset perusteollisuudesta ovat viime vuosina olleet toinen toistaan ikävämpiä. Kokonaisia tehtaita on suljettu tai niiden tuotantoa on tuntuvasti vähennetty. Seuraukset ovat tunnettuja, lomautuksia, työttömyyttä jo kokonaisten tehdasyhdyskuntien kuihtumista. Suurimmissa vaikeuksissa ovat paikkakunnat, joiden elinvoima on perustunut vain yhteen suureen työnantajaan.

Puolalaisyrityksen investointipäätökselle on vankat perusteet. Alumiininen tölkki on valtaamassa juomamarkkinoita erityisesti lasipullolta. Aiemmin tölkeistä kannettiin rangaistusluontoista haittaveroa, josta luovuttiin muutama vuosi sitten.

Haittaveron perusteet kävivät kestämättömiksi. Lasipakkaus on kallis, painava ja muutenkin epäkäytännöllinen. Sen kuljetuksessa kuluu keveämpiin materiaaleihin verrattuna runsaasti energiaa, samoin pesussa.

Veron poisto käynnisti kertakäyttöisen alumiinitölkin ryntäyksen markkinoille, joilta lasipullo on hiljalleen kokonaan poistumassa. Lasin asemaa syö myös muovinen kertakäyttöpullo, joka on suosittu erityisesti virvoitusjuomapakkauksena.

Oluen ystävät eivät tutkimusten mukaan halua juomaansa muovipullossa. Sitä mukaa, kun lasipullojen käyttö vähenee, alumiinisten tölkkien osuus kasvaa.

Suomalaiset ovat ahkeria pakkausten kierrättäjiä, valtaosa pulloista ja tölkeistä palautuu kauppaan eivätkä ne päädy luontoon tai kaatopaikkojen täytteeksi. Kierrätysintoa ruokitaan pienellä panttimaksulla, joka varmasti tehostaa juomapakkausten kierrätystä. Kaiken kaikkiaan alumiinisella juomatölkillä on edessään turvattu tulevaisuus.

Hämeenlinnan ohella puolalaistehtaan sijoituspaikasta kilpaili moni muukin paikkakunta. Kukapa ei uusia pysyviä työpaikkoja ja pitkäaikaisia investointeja haluaisi. Puolentoista sataa uutta pysyvää työpaikkaa on erittäin merkittävä asia. Puolalaisyritys varautuu myös laajentamaan tehdasta toisella tuotantolinjalla, jolloin syntyisi sata työpaikkaa lisää. Kun rakennustyöt ensi keväänä käynnistyvät, töitä on tarjolla noin 50 rakentajalle.

Kaupungin hyvä logistinen sijainti suuriin asutuskeskuksiin, satamiin ja juomateollisuuteen sekä hyvät liikenneyhteydet osoittautuivat vahvoiksi tekijöiksi. Hämeenlinna ei ole maan pahinta työttömyysaluetta, mutta jokainen uusi työpaikka on tervetullut ja tarpeellinen.

Toistaiseksi ei ole yksityiskohtaista tietoa, millaista ammattiosaamista uusi tehdas työntekijöiltään edellyttää. Räätälöidystä työvoimakoulutuksesta yritysten tarpeisiin on Hämeenlinnassa kokemusta ja vahvoja näyttöjä.

Menot