Uutiset

Hämeenlinnan Asunnot nostaa vuokria

Hämeenlinnan Asunnot oy korottaa asuntojensa vuokria keskimäärin 2,4 prosenttia vuodenvaihteessa.

-Vuokran hintaan vaikuttavat muun muassa korotukset sähkössä ja jäte- ja vesimaksuissa sekä kulutuksen kehitys. Hämeenlinnan Seudun Vesi ilmoitti juuri omista korotuksistaan, ja lämmön osalta on tiedossa vasta hinnan korotusten arvio, minkä vuoksi vuokrien määrittäminen oli haasteellista, kertoo Hämeenlinnan Asunnot oy:n toimitusjohtaja Matti Riekkola.

Hänen mukaansa keskimääräistä suurempia vuokrankorotuksia joudutaan tekemään kohteissa, joissa ensi vuodelle on suunniteltu merkittäviä korjaustoimia, kuten putkisaneerauksia, ikkunoiden uusimista tai pihapergoloiden peruskorjausta.

Yhtiön vuokrakohteet sijaitsevat muun muassa Jukolassa, Harakkamäessä sekä Katumalla. Asuntoalueita on myös Hauholla, Kalvolassa, Lammilla, Rengossa ja Tuuloksessa.

Vuokratuloilla katetaan kaikki kulut

Riekkola muistuttaa, että Hämeenlinnan Asunnot oy:n tavoitteena ei ole voitto, vaan vuokratuloilla katetaan kaikki asumisesta ja asuntojen ylläpidosta syntyvät menot.

-Ulkopuolista rahoitusta ei ole. On tavoittelemisen arvoista saada kaikkien yksittäisten kohteiden taloudet tasapainoon, silloin arki on kaikille tasaisempaa ja helpompaa. Vielä jos muistetaan miettiä, miten turha kulutus voidaan välttää, silloin päästään tuloksiin.

Alueellinen asukastoimikunta on käsitellyt yhtiön talousarvion ja uudet vuokrat kokouksessaan. Yhtiön hallitus on vahvistanut ne esityksen mukaisesti.

Asumisen kustannukset ovat nousussa kaikkialla. Esimerkiksi Forssa-Asunnot oy nostaa omia vuokriaan 4 prosenttia, ja Kunta-asunnot oy kertoo 7 prosentin keskimääräisestä korotuksesta koko kiinteistökannassaan.

Uutta virtaa asukastoimintaan

Toimitusjohtaja Matti Riekkola kertoo, että Hämeenlinnan Asunnot oy:n asuntojen käyttöaste on ollut viimeisten vuosien aikana hyvä.

-Tämä yhdessä lainasalkun hallinnoinnin kanssa on mahdollistanut korjauskustannusten määrän merkittävän lisäämisen. Vuonna 1998 käytettiin korjauksiin noin 400 000 euroa, ja vuodelle 2012 korjauksiin on voitu varata yli kuusinkertainen määrä euroja.

Yhtiö on pyrkinyt saamaan myös asukastoimintaan uutta virtaa parin vuoden ajan.

-Nyt näyttääkin siltä, että olisi päästy asiassa sopivasti liikkeelle. Asukastoimikunta kävi juuri tutustumiskäynnillä Tampereen Vuokratalosäätöissä ja sai sieltä mukaansa hyviä eväitä. Omia sovelluksia pyritään saamaan aikaan lähiaikoina suunnittelupäivässä. Toivottavasti asukkaiden osanotto asukaskokouksiin säilyisi hyvänä ja aktiiviset asukkaat innostuisivat yhteiseksi hyväksi tehtävästä työstä, Riekkola sanoo. (HäSa)