fbpx
Uutiset

Hämeenlinnan Asuntojen kilpailutus puhuttaa

Hämeenlinnan Asuntojen käyttämien palvelujen kilpailutukset puhuttavat edelleen.

Toimitusjohtaja Matti Riekkola myönsi Hämeen Sanomille huhtikuussa, ettei yhtiö ole kilpailuttanut kantakaupungin siivouspalvelujaan. Hämeenlinnan kaupungin tytäryhtiö on hankkinut siivouspalvelut vuosien ajan yritykseltä, jonka vähemmistöosakas se itse on.

Asiaa on uutisoinnin jälkeen käsitelty yhtiön hallituksessa.

Todettiin tilanne ja jatketaan sen mukaan. Ei siinä sen kummempaa. Jossain vaiheessa pannaan markkinointi taas pystyyn, Riekkola sanoo.

Hänen mukaansa nykyinen sopimus Siivouslinjan kanssa päättyy tämän vuoden lopussa, minkä jälkeen palvelu on tarkoitus kilpailuttaa kaupungin konserniohjeiden mukaisesti.

Hinta ei ainoa peruste

Kun Hämeen Sanomat julkaisi muutama viikko sitten ensimmäisen jutun Hämeenlinnan Asuntojen kilpailutuksista, toimitukseen alkoi sataa vinkkejä yhtiön asioista.

Lähteiden mukaan yhtiö on toteuttanut joitakin rakennus- ja korjaustöiden kilpailutuksia hankintalain hengen vastaisesti.

– Koko kilpailutus on näennäiskilpailutusta. Yhtiön remonttitöissä sai ainakin muutama vuosi sitten käyttää vaikka kalleinta tarjoajaa, jos halusi. Yksikin Riekkolan kaveripiiriin kuuluva yrittäjä käytännössä eli pelkästään Hämeenlinnan Asunnoilta saaduilla tuloilla, eräs nimettömänä pysyvä lähde kertoo.

Riekkola on kummissaan väitteestä, joissa ei hänen mukaansa ole mitään perää.

– Isot hankinnat kilpailutetaan aina kaikki erikseen. Pienemmistä on vuosittaiset sopimukset, Riekkola sanoo.

Hänen mukaansa seuraavan vuoden korjaustöistä tehdään puitesopimukset yrittäjien kanssa aina joulukuussa. Sopimusyhtiöitä on kaikkiaan kymmenkunta ja yleensä niitä kaikkia käytetään vuoden aikana.

Eli hinta ei ole ainoa peruste käytölle?

– Ei, koska ei hommia voi jättää odottamaan. Täytyy tehdä silloin, kun tarvitaan. Sen takia tarvitaan useampia tekijöitä.

Ja keikan saa se, kuka ensimmäisenä sattuu löytymään?

– Noo, kyllä se yleensä tiedetään, missä mennään niiden kanssa. Missä kohtaa kenenkin työt ovat, niin sen mukaan sitä pyöritetään, Riekkola vastaa.

Myös isommissa kilpailutuksissa, esimerkiksi kiinteistönhuollossa, valintakriteerinä on kokonaistaloudellisuus.

– Se tarkoittaa paljolti hintaa, mutta ei se ole ainoa kriteeri, Riekkola sanoo.

Yrittäjä kaipaa tietoja

Toisen toimitukseen yhteydessä olleen lähteen mukaan kiinteistöjen huoltotöiden kilpailutuksen tuloksista on ollut vaikeaa saada virallista tietoa. Eräs yrittäjä kertoo pyytäneensä Hämeenlinnan Asunnoilta pöytäkirjaa hankintapäätöksestä.

– Ensin sellaista ei löytynyt. Kun uhkasin viedä asian juristille, sain tekaistun pöytäkirjan, jossa ei ollut edes allekirjoituksia. Koskaan en saanut sellaista tietoa, josta olisivat selvinneet kilpailussa käytetyt tarjoushinnat ja perusteet, yrittäjä kertoo.

Riekkola kiistää myös tämän väitteen.

– Ei, ei ole mahdollista. Ei ole totta. Kyllä tiedot on ollut ja ne ovat saatavissa, ei siinä mitään. Nyt joku puhuu ihan potaskaa, jos tuollaista kertoo, Riekkola sanoo.

Molemmat lukkoliikkeet käytössä

Hämeen Sanomiin tulleiden vinkkien mukaan Hämeenlinnan Asunnot on lisäksi hankkinut palveluja henkilökuntansa puolisoiden rakennusfirmoista. Palveluja on hankittu muun muassa Lukkopalvelu Pihalehdolta, jonka omistajiin Riekkolan avopuoliso kuuluu.

Seutukeskuksen hankinta- ja kilpailuttamisyksiköllä on toistaiseksi voimassa oleva sopimus kaupungin lukkopalveluiden hankinnasta Hämeen Lukon kanssa.

Riekkolan mukaan Hämeenlinnan Asunnot on kuitenkin hoitanut kilpailutuksensa pääasiassa itse. Hän kuitenkin vakuuttaa, että lukkoasioissakin kaikki isommat urakat on kilpailutettu sääntöjen mukaisesti.

– Aina kun tehdään isoja koko talon sarjoituksia, aina tehdään kilpailu. Yksitäisen lukon osalta ei tietysti ruveta kilpailemaan. Kaupungissa on kaksi liikettä ja molempia käytetään, Riekkola sanoo.

Tilintarkastajat muistuttivat

Kyse ei ole ensimmäisestä kerrasta, kun Hämeenlinnan Asunnot Oy on esillä kilpailutusongelmien vuoksi.

Yhtiön tilintarkastajat nostivat puutteet kilpailutuksessa esille jo vuonna 2003. Tuolloin tilintarkastuskertomuksessa erikseen muistutettiin yhtiön kuuluvan kaupunkikonserniin, joten sen tuli noudattaa kilpailuttamissäännöksiä.

Tilintarkastajat myös edellyttivät kaikkien vuosihankintojen kilpailuttamista. (HäSa)

Menot