Uutiset

Hämeenlinnan elokuvakeskus

Olen mielenkiinnolla seurannut kirjoittelua ja keskustelua Hämeenlinnaan suunnitellusta uudesta elokuvakeskuksesta Verkatehtaan tiloihin. Asian käsittely on mielestäni kuitenkin ollut hyvin yksipuolista ja pinnallista.

On täysin unohdettu monet hyvin oleelliset ja tärkeät kokonaisuuteen vaikuttavat seikat, joita tavallinen maallikkokin ymmärtäisi.

Ensinnäkin yrittäjäksi k.o. tiloihin valittiin yhtiö, jonka edustajilla on vasta runsaan vuoden mittainen kokemus elokuvateatteribisneksestä ja jotka kuitenkin suurilla puheillaan ja lupauksillaan ovat saaneet kaupungin päättäjät pyörryksiin.

Toisekseen Hämeenlinnassa on jo ajan vaatimukset täyttävä elokuvakeskus keskellä kaupunkia, jota pyörittävä yhtiö on omilla varoillaan luotsannut jo lähes 40 vuotta ja maksanut veroa kaupungille.

Nyt kuitenkin kaupunki lähtee verorahoilla tukemaan uutta, ulkopuolista yrittäjää eikä ole lainkaan miettinyt, voitaisiinko esimerkiksi nykyistä teatterikeskusta ja pitkäaikaista veronmaksajaa tukea edes 10 prosentilla siitä, mitä uuden keskuksen tekeminen ja tukeminen maksaa.

Kaikkein huvittavinta asiassa on se, että kustannuksien noustessa nostetaan uuden elokuvakeskuksen katsojatavoitetta jopa 120 tuhanteen vuodessa ja unohdetaan, että kaupungissa on edelleen toimiva toinenkin nelisalinen elokuvakeskus, joka tulisi haukkaamaan kokonaismäärästä vähintään 60%.

Realistisena katsojatavoitteena voitaisiin uuden keskuksen valmistuttua pitää noin 80000 katsojaa / vuosi koko kaupungissa, josta uuden keskuksen osuus olisi noin 32000.

Tällä katsojamäärällä ei valitettavasti kustanneta edes työvoimakuluja, saatikka vuokria ja muita käyttökustannuksia. Yli 30-vuotisella kokemuksellani elokuvateattereiden parissa voinen sanoa, että katsojaluvut ovat täysin riippuvaisia siitä laadukkaasta ja kaupallisesta elokuvatarjonnasta, jota maailmalta kunakin vuonna teatterilevitykseen saadaan.

Katsojatavoitteitahan kukin voi asettaa vaikka miljoonaan, mutta tällä alalla on täysin mahdotonta luottaa niiden toteutumiseen. Edellämainitut seikat huomioonottaen kysyisinkin, eikö näillä miljoonilla olisi parempaakin käyttöä kaupungissa, esimerkiksi terveydenhuollon alueella?

Keijo Aho

elokuvayrittäjä

vuodesta 1970

Hämeenlinna