Uutiset

Hämeenlinnan hallinto-oikeus halutaan laajentaa Päijät-Hämeeseen

Oikeusministeriön toimikunta ehdottaa hallinto-oikeuksien määrän vähentämistä kahdella ja hovioikeuksien määrän karsimista yhdellä. Hämeenlinnan hallinto-oikeus säilyisi, mutta sen alueeseen liitettäisiin 201 000 asukkaan Päijät-Häme.

Vaihtoehtona olisi ollut siirtää Hämeenlinnasta toiminta Tampereelle.

-Hämeenlinnan hallinto-oikeuden kannalta on ratkaisevaa, vaikkei ehdotusta toteutettaisikaan, ettei kukaan esitä meitä poistettavaksi kartalta. Esitys tarkoittaa meidän asemamme vahvistamista, sanoo Hämeenlinnan hallinto-oikeuden ylituomari Heikki Jukarainen.

Nykyisin Päijät-Häme kuuluu Kouvolan hallinto-oikeuden tuomiopiiriin. Hämeenlinnan hallinto-oikeus kattaa Kanta-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnat.


Käsittelyajoissa on suuria eroja

Hämeenlinnan hallinto-oikeuden alue kasvaisi esityksen mukaan 20 prosentilla.

-Jos esitys toteutetaan, lisää se meidän aluettamme ja työtämme, koska meiltä ei mitään esitetä poistettavaksikaan. Meidän tuomiopiirimme on väkiluvultaan Suomen toiseksi suurin, ja se entisestään kasvaisi.

Asukkaita tuomiopiirin alueella on 936 000. Uudistuksessa sen asukasmäärä kasvaisi 1,1 miljoonaan.

Hallinto-oikeuksia kahdeksan ja hovioikeuksia on tällä hetkellä kuusi. Tuomistuimien välillä on nykyisin myös suuria eroja asioiden käsittelyajoissa, mikä vaarantaa kansalaisten yhdenvertaisuutta.

Toimikunta panisi yhteen Oulun ja Rovaniemen hallinto-oikeudet Pohjois-Suomen hallinto-oikeudeksi sekä yhdistäisi Kouvolan ja Kuopion Itä-Suomen hallinto-oikeudeksi. Uusiksi toimipaikoiksi tulisivat Kuopio ja Oulu.

Oikeusministeriön toimikunta esittää myös kahden hovioikeuden yhdistämistä. Kuopiossa toimiva Itä-Suomen hovioikeus ja Kouvolan hovioikeus halutaan yhdistää. Toimikunta ehdottaa, että toimipaikaksi tulisi Kouvola.

Oikeusministeriön toimikunta tasaisi hovioikeuksien työmääriä myös muuttamalla hovioikeuksien toimipiirijakoa. Nyt jutut painottuvat Etelä-Suomen tuomioistuimiin.


Toimintatapoja myös uudistettava

Toimikunnan puheenjohtajan, korkeimman oikeuden emerituspresidentin Leif Sevónin mukaan uudistus toisi noin miljoonan euron vuotuiset säästöt. Sevón toivoo, että säästyneet rahat käytettäisiin henkilöstön lisäämiseen, jotta juttujen käsittelyaikoja saataisiin lyhennettyä.

Sevón kuitenkin painottaa, ettei kahden toimipaikan yhdistäminen ratkaise hovioikeuden pulmia, vaan myös toimintatapoja on uudistettava.

Toimikunnan ehdotukset lähtevät lausuntokierrokselle ja lopulliset päätökset asiassa tekee seuraava hallitus. Ylituomari Jukarainen korostaa, että toimikunnan esitys on vasta uudistuksen alku.

-Meneekö se seuraavan hallitusohjelmaan, kuka tulee seuraavaksi oikeusministeriksi, mistä päin oikeusministeri tulee. Miten paljon rupeaa aluepolitiikka vaikuttamaan. Ne ovat ratkaisevia, toteutetaanko ehdotusta vai ei. (HäSa-STT)

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic