Uutiset

Hämeenlinnan hallinto-oikeus rikkoi tasa-arvolakia

Turun hovioikeuden mukaan Hämeenlinnan hallinto-oikeus rikkoi tasa-arvolakia nimittäessään kolme naista esittelijöiksi viisi vuotta sitten. Hovioikeus korotti syrjitylle mieshakijalle määrätyn hyvityksen perjantaina 8 500 euroon.

Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa oli vuoden 2001 lopulla avoinna viisi samanarvoista esittelijän virkaa. Hakijoina oli 13 miestä ja 21 naista.

Turun hovioikeus vahvisti Hämeenlinnan käräjäoikeuden näkemyksen siitä, että valittaja oli koulutukseltaan ja työkokemukseltaan ansioituneempi kuin kolme helmikuussa 2002 nimettyä naista.

Tällaisessa tapauksessa vaaditaan työnantajalta selkeä näyttö siitä, että valittu on ollut sopivampi ja että hakijoiden henkilökohtaisia ominaisuuksia on arvioitu tosiasiallisesti ja puolueettomasti. Riitajutussa ei soveltuvuusarvioita pidetty syrjivinä, mutta valintamenettely sujui vastoin objektiivisuuden ja huolellisuuden vaatimuksia.

Hämeenlinnan käräjäoikeus määritteli puolitoista vuotta sitten syrjintähyvitykseksi 7 500 euroa, mutta hovioikeus katsoi kohtuulliseksi 8 500. Lisäksi valtio joutuu riidan häviäjänä korvaamaan yhteensä liki 18 000 euroa kantajan oikeudenkäyntikuluja.

Turun hovioikeuden yksi naisjäsen olisi kumonnut koko tuomion. Eriävässä mielipiteessään hän katsoo, ettei tapauksessa mikään viittaa syrjintään sukupuolen perusteella. Hänen mielestään työnantaja oli käyttänyt lain suomaa harkintavaltaa. (STT)

Päivän lehti

26.5.2020