Uutiset

Hämeenlinnan Hiihtoseuralla hyvä kausi laduilla

Hämeenlinnan Hiihtoseuran Laura Mononen, Maija Hakala ja Anni Kainulainen olivat ansaitusti pääosissa seuransa kauden päättäjäistilaisuudessa ammattiopisto Tavastiassa perjantaina. Kolmikko huipensi kautensa Rukan SM-kisoissa maaliskuun lopulla uusimalla mestaruutensa 3×5 kilometrin viestikisassa. Suomen cupin viesticupissakin HlHS:n naiset jyräsivät voittamalla sen jo kolmannen kerran peräkkäin.

Mononen ja Hakala saivat lisäksi parisprintin pronssia. HlHS:n maajoukkuehiihtäjä Mononen täydensi SM-kisojen värisuoransa sivakoimalla Rukalla vielä hopealle 30 kilometrin vapaan matkalla.

Mitalin Mononen, 30, nappasi myös jo Jämin SM-kisoissa tammikuun lopulla. Hän työnteli pronssille 15 kilometrin perinteisen tyylin kisassa.

Mononen ylsi päättyneellä kaudella myös uransa parhaaseen saavutukseen maailmancupissa. Hän oli kymmenes ennen joulua Davosissa sivakoidussa 10 kilometrin perinteisen kisassa. Vuodenvaihteessa hiihdetyllä Tour de Skillä Mononen meni myös lujaa ennen keskeyttämistään. Espoolainen oli komeasti kolmas 15 kilometrin vapaan matkan osuusajoissa.

HlHS:n ykköstykki oli mukana myös Falunin MM-kisoissa kympin vapaan kisassa.

– Sekin kisa oli lopulta ihan hyvä kokemus, vaikka toipilaana en yltänyt lähelläkään parastani. Kokonaisuutena kausi oli kuitenkin hyvä ja tästä on kiva lähteä valmentautumaan ensi kauteen ja kohti vuoden 2017 Lahden MM-kisoja. Samalla käynnistyvät myös tärkeät vuodet kohti olympialaisia, Mononen muistuttaa.

Myös Maija Hakala, 30, päätti kautensa Rukalla hyvään henkilökohtaiseen kisaan. Seitsemäs sija kolmenkympin vapaalla lupaa hyvää tuleville kausille.

– Ihan parastani en kuitenkaan kauden aikana päässyt näyttämään. Sairastelun takia olin kunnossa aina hieman väärään aikaan.

– Kohtuullisen hyviä hiihtoja onnistuin kuitenkin vetämään kansainvälisissäkin kisoissa. Joulukuussa Lillehammerissa ja tammikuussa Falunissa käydyissä Skandinavian cupin kisoissa hiihto sujui melko hyvin, Hakala muistelee.

Anni Kainulaisen paras henkilökohtainen saavutus oli 23-vuotiaiden perinteisen viiden kilometrin kisan suomenmestaruus. Kainulainen sujutteli mestariksi maaliskuun alussa Kokkolassa hiihdetyissä kisoissa.

HlHS:n mieshiihtäjistä tänäkin talvena paras oli Matti Hakala. Ampumahiihtäjänä paremmin tunnettu Hakala oli yhdestoista Rukan SM-kisojen 50 kilometrin matkalla.

HlHS:n juniorihiihtäjistä parhaisiin sijoituksiin ylsi 15-sarjassa kilpaillut Ester Vuorio. Hän saavutti SM-sprinteissä hopeaa ja pääsi kokeilemaan vauhtiaan myös jo aikuisten kisaladuille. Vuorio kunnostautui Suomen cupin viestikisassa tammikuussa Vantaalla. HlHS:n joukkue venyi neljänneksi Vuorion tuuratessa sairastunutta Laura Monosta.

Hämeenlinnan Hiihtoseuran puheenjohtaja Ari-Pekka Lassila oli tyytyväinen seuransa nuorten esityksiin myös Hopeasompakisoissa.

– Olimme mukana laajalla rintamalla ja varsinkin viestit sujuivat ihan mukavasti. Junnumäärät ovat kasvussa ja olemme saaneet kasaan uusia valmennusryhmiäkin. Muun muassa 10–13-vuotiaiden taitoryhmä leireilee ammattivalmentajien johdolla Vuokatin urheiluopistolla. Nuorilla riittää harjoitteluhaluja, mutta tulevaisuuden haasteena meillä on auttaa heitä jatkamaan uraansa aikuisurheilijoiksi saakka, Lassila pohtii.

HlHS:n tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu myös valtakunnallisten kisojen isännöinti Ahvenistolla.

– Hopeasomman tai Koululiikuntaliiton kisat voisivat olla sellaisia. Myös maakuntaviestin saaminen Hämeenlinnaan oli meille merkittävä juttu, puheenjohtaja Lassila muistuttaa. HäSa

Asiasanat

Päivän lehti

30.3.2020