Uutiset

Hämeenlinnan Ilmailukerhon pari tavoittelee MM-mitalia

Suomen kuuden lentäjän joukkue on valmiina sunnuntaina Räyskälässä Lopella käynnistyviin purjelennon MM-kisoihin. Ensimmäistä kertaa MM-kisoissa lennettävässä 20 metrin kaksipaikkaisten luokassa Suomea edustavat Antti Lehto ja Nikke Luukkanen esittelivät keskiviikkona upouutta Arcus-konettaan, mutta taivaalle Hämeenlinnan Ilmailukerhon kaksikko ei ainakaan vielä aamupäivällä päässyt.

– Toivottavasti lentosää paranee kisojen alkuun mennessä. Kahden viikon mittaiset kisat saavat MM-arvon, jos pääsemme lentämään vähintään neljänä päivänä, Lehto muistuttaa.

Helsinkiläinen Lehto, 53, on Suomen joukkueen kokeneimpia pilotteja. Purjelennosta mies innostui vuonna 1976, jolloin Räyskälässä järjestettiin edelliset MM-kisat.

– Isäni Pentin kanssa olen pyörinyt tällä jo vuonna 1963, mutta kurssin kävin MM-kisoja edeltävänä keväänä. Sen jälkeen olen kiertänyt myös kisoissa eri puolilla maailmaa, Lehto muistelee.

Lehdolla on lukuisia SM-mitaleita ja kaksi kertaa mies on yltänyt kympin sakkiin MM-kisoissakin.

– Kaksipaikkaisilla avoimen luokan koneilla paras saavutukseni on kahdeksas sija vuoden 2005 MM-kisoissa. 15 metrin luokan koneella ylsin viidenneksi Unkarin EM-kisoissa vuonna 2002.

Lehto ja Luukkanen tavoittelevat mitalia tämänvuotisista MM-kisoista. Tavoite on kova, mutta Lehto on kaksipaikkaisten purjekoneiden taitavimpia pilotteja maailmassa.

– Seitsemäntoista koneen luokassa on paljon kovia lentäjiä. Muun muassa puolalainen Januz Centka on kaksinkertainen maailmanmestari ja Euroopan mestari, ja hän osaa lentää myös Suomessa. Kaveri oli nimittäin hopealla vuoden 2005 EM-kisoissa Räyskälässä. Myös Steve Jones veljensä Howardin kanssa on kova tekijä. Myös saksalaiset ja ranskalaiset ovat perinteisesti hyvillä sijoilla arvokisoissa, Lehto veikkailee.

Isot koneet ovat nykyisin suosittuja pelejä purjelennossa.

– Suomeenkin on hankittu kymmenen vuoden aikana toistakymmentä uutta konetta. Siksi ne ovat nyt saaneet seitsemäntenä luokkana myös MM-arvon. EM-kisoissa isot ja suorituskykyiset koneet ovat olleet mukana jo jokusen vuoden. Suomen pari Harri Hiivola ja Visa-Matti Leinikki on ennättänyt voittaa EM-kultaakin vuonna 2011, Lehto kertoo.

Kippari ja perämies

Antti Lehto on Suomen koneen kapteeni MM-kisoissa. Se sopii vallan mainiosti, sillä mies on myös Finnairin Airbus-laivueen kippareita.

Perämies Nikke Luukkasellekin riittää kuitenkin lennettävää ihan riittävästi.

– Osaamme molemmat lentää ihan yhtä hyvin tällä koneella, mutta kyllä meillä on omat tehtävämmekin. Päätökset teemme kuitenkin yhdessä, ja myös seuraamme tarkasti niiden toteutumista, Lehto kuvailee.

Räyskälän MM-kisoissa on mukana 117 pilottia 25 maasta. MM-kilpailujen tiedottaja Visa Hietalahti kertoo osan ulkomaalaisista kilpailijoista tutustuneen Räyskälän maisemiin jo viime kesänä.

– Myös kesäkuussa lennetyissä SM-kisoissa oli mukana kansainvälisiä vieraitamme. Toivottavasti suomalaisilla on kuitenkin jonkin verran kotikenttäetua. Piloteille on hyödyksi, jos he tietävät maastolaskupaikat. Suomessa on myös helppo lentää ja näkyvyys on hyvä, Hietalahti sanoo. (HäSa)

Asiasanat