Uutiset

Hämeenlinnan judokat menestyivät Kouvolassa

Hämeenlinnan Judoseuran Turpal Djoukaev voitti lauantaina Kouvolassa järjestetyn kansainvälisen Kymijoki Shiain alle 15-vuotiaiden alle 46 kg:n sarjan. Kymijoki Shiai on Suomen suurin alle 13- ja 15-vuotiaiden judokisa. Tänä vuonna kisoissa oli tatamilla 277 judokaa, Suomesta, Venäjältä, Ruotsista, Norjasta ja Virosta. Samoilla tatameilla oteltiin myös alle 18- ja 21-vuotiaiden Finnish Open -kisat.

Djoukaev otti voittonsa kovatasoisessa ja isossa sarjassa. Avausottelussa hän sai vastaansa hankalan vastustajan Pietarista. Mikhail Borok pakotti Djoukaevin kolmen minuutin ottelun jälkeen jatkoajalle. Jatkoaika oteltiin Golden score -säännöllä eli ensimmäisen suorituksen jälkeen julistetaan heti voittaja. Jatkoaikaa ennätti kulua lähes neljä minuuttia, ennen kuin tuomari arvioi Djoukaevin voittajaksi.

Niukan voiton jälkeen Djoukaev kohtasi Siuntion Elias Mäkisen, joka taipui kahdesti waza-arin arvoisesti Djoukaevin ippon-seionageen reilun minuutin kamppailun jälkeen.

Kolmannessa ottelussaan Djoukaev kukisti Pietarin Nikita Demidovin. Hän kaatui yukolla, joka tuli kouchigari-jalkaheitolla.

Välierässä Ruotsin Alfred Hansson antoi myös tiukan vastuksen Djoukaeville, mutta HämJS:n ottelija otti kaksi yukoa vieden voiton.

Finaalissa Ruotsin Oscar Jonasson kaatui ennen täyttä otteluaikaa ipponilla. Ennakolta kovaksi arvioitu Jonasson ei päässyt mukaan otteluun, kun Djoukaev sai liikkeen mukaan otteluunsa. Ippon julistettiin kahden Djoukaevin waza-arin arvoisen kouchigari- ja ipponseionage-heittojen ansiosta.

Djoukaev voitti jo toisen kerran Kymijoki Shiain. Viime vuonna voitto tuli alle 13-vuotiaiden sarjasta. Vuonna 2012 Djoukaev voitti pronssia.

Hämeenlinnan Judoseuran valmennuspäällikkö Olli Paasimaa oli tyytyväinen Djoukaevin otteisiin finaalissa. Djoukaev valittiin myös kisojen parhaaksi alle 15-vuotiaaksi judokaksi.

Elise Lamberg oli viides alle 15-vuotiaiden tyttöjen alle 48 kg:n sarjassa.

Hannulalle pronssia

Judoseuralaisista myös Henri Hannula oli tatamilla Kouvolassa. Hän sai pronssia kansainvälisessä judon Finnish Open 2014 for Cadets & Juniors -kisassa. Kisat ovat Suomen suurimmat ja kovatasoisimmat kilpailut alle 15- ja 18-vuotiaille judokoille. Kisoissa oli 229 judokaa Suomesta, Ruotsista, Venäjältä, Norjasta ja Virosta.

Hannula voitti mitalinsa alle 18-vuotiaiden raskaimmasta sarjasta, +81 kg. Hannulan avauskierroksen vastus tuli Venäjältä. Eri Kudriavtcev Viipurista kaatui 27 sekunnissa kuristus-ipponilla.

Hannula otti ippon-voiton myös seuraavassa ottelussa Jimi Neuvosesta onnistuneella harai-goshi-heitolla. Välierässä Hannula taisteli sitkeästi sarjan voittajaa Venäjän vankkaa Vasilii Sycheviä vastaan. Ottelussa nähtiin kolme pistesuoritusta: ensin waza-ari Sycheville ja sitten Hannulalle kaksi yukoa. Isompiarvoinen waza-ari vei Sychevin finaaliin.

Pronssiottelussa Hannula palasi ippon-linjalle kaataen Juuso Neuvosen. Hannula teki kaksi waza-aria, ensin aiturilla ja sitten harai-goshilla.

Alle 21-vuotiaiden alle 81 kg:n sarjassa Aki Oinonen sijoittui viidenneksi. Samuli Koskinen oli seitsemäs alle 18-vuotiaiden alle 60 kg:n sarjassa. (HäSa)

Asiasanat