Uutiset

Hämeenlinnan paras kylä päätetään turpakäräjillä

Hämeenlinnan kylien paremmuusjärjestys selvitetään torijuhlassa torstaina 2. päivä kesäkuuta. Hämeenlinnan kaupungin Luonto ja vesi –teemavuoden avajaisissa pidetään turpakäräjät, joissa kyliä edustaa kuusi kyläpäällikköä: Antti Leinikka Rengosta, Vesa Kaloinen Tuuloksesta, Pekka Palén Lammilta, Jouni Lehtonen Hauholta, Jukka Viitaniemi Kalvolasta sekä Arja Nurminen kantakaupungista. 

Käräjillä kisataan Hämeen parhaasta luonnosta, vedestä ja kestävästä hämäläisestä maisemasta. Turpakäräjöinti alkaa kyläpäälliköiden minuutin mittaisilla puheenvuoroilla, sitten sana on vapaa. Tämän jälkeen kuullaan tuomariston kommentit ja voittaja valitaan yleisöäänestyksen perusteella. 

Torijuhlilla on turpakäräjien lisäksi paljon muutakin toimintaa. Tapahtumassa on kolme eri teemakokonaisuutta: Luonto ja vesi-teemavuoden toimintapisteet, ruoka ja kartanot sekä kolmantena kylät ja niiden tapahtumat. Lavaohjelmaa on kello 12-17. 

Esimakua kyläpäälliköiden turpakäräjistä:

Arja Nurminen, Hämeenlinnan teatterin näyttelijä (Hämeenlinnan kantakaupunki):
”Olen näytellyt teattereissa yli 30 vuotta ja voin sanoa varmuudella, että ei missään, ei missään teatterissa koko Suomessa ole niin kaunista teatterinjohtajan huonetta kuin Hämeenlinnassa. Sieltä on uskomattomat maisemat joka suuntaan. Siksi kantakaupunki on kaunein kaupunginosa.”

Vesa Kaloinen, kauppakeskus Tuulosen kauppakeskusisäntä (Tuulos)
”Tuulos on pieni ja pippurinen kylä, jossa satsataan laatuun. Tuulosen merkittävin paikka on Hevospierettämän mäki. Lisäksi Tuulos on Hauhon ja Lammin välissä, joten siitä nousee väkisinkin paremmaksi. ”

Jouni Lehtonen, kyläyhdistysaktiivi ja teatteriharrastaja (Hauho)
”Hauholla sijaitsee Suomen Weberin piste, eli Suomen matemaattinen, väestöllinen keskipiste. Se on paikka, josta yhteenlaskettu matka jokaisen suomalaisen luo on lyhin. Sen enempää en vielä viitsi kertoa Hauhosta, etten masenna muita.”

Jukka Viitaniemi, Hämeen Sanomien pitkäaikainen entinen kesätoimittaja (Kalvola)
”Kalvola on Hämeenlinnan kansainvälisin paikka. Täällä on valtateitä, päärata, maakaasuverkko alla ja Finnair lentää yli. Kalvolan huono puoli on se, että neuvottomuutta ja kurjuutta täytyy lähteä katsomaan muualle.”

Antti Leinikka, Rengon ensimmäinen ja viimeinen kunnanjohtaja (Renko)
”Olen kotoisin Marttilasta, missä ei ole yhtään järveä. Sieltä olen päätynyt Härkätietä pitkin 100 kilometriä Hämeen suuntaan eli Renkoon. Jos joskus pitäisi näyttää jollekin, millaisia suomalaiset erämaajärvet ovat, veisin hänet Renkoon katsomaan.”

Pekka Palén, huru-ukko, entinen logistiikka-ammattilainen (Lammi)
”Lammilla me tehlään mitä tahlotaan, ei sihlata eikä tählätä, vaan lalataan ja laakastaan. Ja sitten pitää muistaa, että Lammilla on perhostutkimusasema, joka on maailman huippuluokkaa.”

Päivän lehti

9.8.2020