Uutiset

Hämeenlinnan rakentamisella jo hengästyttävä tahti

Ihan kylmä hiki tulee pintaan ja henkeä alkaa ahdistaa, kun lukee seuraavan sivun ylälaidan jutun Hämeenlinnan kaupungin lähitulevaisuuden rakentamissuunnitelmista ja -haaveista.

Muun muassa uimahallin ja venelaiturien viereisestä parkkipaikasta haluttaisiin tehdä toinen Vanajanranta – ylihintaisia luksusasuntoja varakkaille, pääkaupunkiseudulta tänne muuttaville työikäisille pendelöijille ja eläkepäiviään viettämään siirtyville.

Kauas on edetty niistä päivistä, jolloin parkkiksen kohdalla sijainneella legendaarisella Vanhalla kentällä pelattiin kesäisin pesistä ja käytiin talvella rusettiluisteluissa.

En toki väitä, etteivätkö Vanajanrannan sievät talot olisi tehneet eetvarttia rannan yleisilmeelle. Mukavampi niitä on katsella kuin siinä ennen rehottanutta ryteikköä. Mutta jos lahdenpoukama rakennetaan tukkoon myös ydinkeskustan puolelta vastaavanlaisilla kerrostaloilla, mitä tapahtuukaan nyt niin silmiähivelevälle vesistömaisemalle? Pahanlaatuinen raiskaus, väittäisin.

Niillä, joilla on varaa maksaa 220 neliön kattoterassihuoneistosta 700 000 euroa, näkymät olisivat mitä parhaimmat, mutta mitä maisemasta jäisi jäljelle kunnallisveroa kiltisti maksaville kaupunkilaisille?

Rantamaa saattaa nousta arvoon arvaamattomaan myös Hotelli Vaakunan vieressä Saarioisen entisellä tehdastontilla. Saarioisilla ilmeisesti selvitellään parhaillaan alueen rakentamismahdollisuuksia. Nouseeko sinnekin sijoitusasuntoja Vanajavesinäkymin?

Kaupunki haluaisi myös muuttaa omistamiaan virastotaloja asuinkäyttöön. Onko kukaan selvittänyt, tarvitaanko kaupunkiin näin paljon uusia asuntoja ja olisiko niihin todella tulijoita muilta paikkakunnilta? Asuntoja kun on tulossa vielä ainakin Sairionrantaan, Keinusaareen ja uudelle asuntomessualueelle sekä mahdollisesti katettavan moottoritien päälle.

Mietityttää vain, eikö tässä kaupungissa ole jo tarpeeksi monta isoa, jopa massiivista rakennusprojektia kesken, kuten veroeuroja surutta nielevä Verkatehdas. Riittävätkö kaupungin rahkeet, rahat ja resurssit, näihin kaikkiin suunnitelmiin? Kas kun tänne ei olla pilvenpiirtäjiä havittelemassa!

Hämeenlinnan kaupunki aikoo ennen vuoden 2007 asuntomessuja satsata myös kaupungintalon ulkopuoliseen remonttiin ja Sibeliuksen syntymäkodin restauroimiseen, pyörätien rakentamiseen Raatihuoneenkadulle sekä Tori- ja Kirkkopuiston peruskorjaamiseen. Julkisivu siis kuntoon ennen kuin valtakunnan media marssii joukolla syynäämään Etelä-Suomen läänin pääkaupunkia, asuntomessuasujien keidasta.

Ilahduttavaa oli saada tieto siitä, että Laivarantaa ja Rantakasinoa ryhdytään vihdoin kunnostamaan. Uudistus kannattaa tehdä hyvällä maulla, sillä sisävesiliikenteen ansiosta ranta on yksi tärkeimmistä kaupunkimme käyntikorteista.

Päivän lehti

20.2.2020