Uutiset

Hämeenlinnan seudulla vetovoimaa

Tuoreen väestötilaston mukaan Hämeenlinnan seutu – Hämeenlinna, Janakkala ja Hattula – pysyi vahvasti muuttovoittoisena. Väkimäärä kasvoi yli 500:lla. Koko Kanta-Hämeen kasvu oli yli 700.

Luvut kertovat Kanta-Hämeen ja sen ytimen, Hämeenlinnan seudun vetovoimasta.

Ainoastaan Forssan seutu kirjasi väestökehityksessä kymmenen hengen miinuksen. Kaikki muut paikkakunnat olivat enemmän tai vähemmän plussalla.

Merkille pantavaa luvuissa on myös, että valtaosa kasvusta tulee maan sisäisestä muutosta. Juuri se kielii alueen vetovoimaisuudesta. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun kasvusta merkittävä osa tulee maahanmuutosta.

Väkimäärän kasvua tervehditään aina ilolla. Se ei kuitenkaan merkitse vain lisää veronmaksajia. Myös menot kasvavat. Tarvitaan lisää kouluja, sosiaali- ja terveyspalveluja, vanhusten hoivapaikkoja, infrastruktuurin rakentamista ja kaavoittamista.

Maan suurimmissa kasvukeskuksissa on käynyt niin, ettei palveluja on kyetty kehittämään väestönkasvun edellyttämään tahtiin. Hämeenlinnan seudulla ei tätä ongelmaa ole. Kasvu on jatkunut tasaisesti sopivan suurena ja asuntojen sekä tonttien tarjonta on ollut kysyntään nähden kutakuinkin tasapainossa.

Asuntojen hintakuplaa ei ole pääkaupunkiseudun tapaan päässyt muodostumaan.

Hämeenlinnassa on myös kyetty ennakoimaan hyvin tulevaa kehitystä. Esimerkiksi Hämeensaaren muuttaminen asuntokäyttöön, moottoritien kattaminen ja Pullerin urheilualueen kehittäminen kertovat pitkäjänteisestä ja suunnitelmallisesta toiminnasta.

Ihan oma lukunsa ovat panostukset elinkeinorakenteen monipuolistamiseen. Muun muassa tölkkitehtaan nouseminen ja jättimäisen autotalon rakennushanke ovat osoituksena siitä, ettei Hämeenlinnaa ja sen ympäristöseutua vaivaa liiallinen itsetyytyväisyys.

Kasvun ja alueen vaurauden eteen tehdään lujasti töitä.

Erikoista on se, ettei kasvuhakuiselle strategialle löydy aina varauksetonta tukea. Esimerkiksi moottoritien kattaminen koki ja kokee yhä harvinaisen runsasta vastustusta.

Eivätkä vastustajien perustelut vakuuta. Esimerkiksi sellaiset väitteet, että katteeseen tulevat liikkeet vievät asiakkaita keskustan kaupoista, pitää jättää oman arvoonsa. Uudet liikkeet vain lisäävät keskustan vetovoimaa ja tuovat asiakkaita myös muihin liikkeisiin. Ja mikä asiakkaiden kannalta parasta, kilpailu liikkeiden välillä kasvaa. Hyötyjä on yleensä asiakas.

Kriittisillä esiintuloilla on toki puolensa. Se virittää kansalaiskeskustelua ja panee päättäjät selvittämään ratkaisujaan entistä perusteellisemmin.

Tolkku pitäisi kuitenkin kritiikissäkin säilyttää, eikä asiantuntijoiden perusteluja pitäisi tyrmätä pelkillä populistisilla heitoilla.

Vahva kehitys ja vetovoimaisuus eivät toki merkitse sitä, että kaikki tehdään hyvin Hämeenlinnan seudulla. Etenkin kilpailuttamisessa kaupungilla on vielä paljon opeteltavaa.

Menot