Uutiset

Hämeenlinnan valot ostaa Hämeenlinnan valot

Kaupunki ostaa oman valaisinverkkonsa takaisin Vattenfallilta. Valtuusto päätti taata 4,8 miljoonan euron lainan kauppaa varten.

Hämeenlinnan katuvalot siirtyivät Vattenfallin omistukseen Hämeenlinnan Energia oy:n kaupan yhteydessä. Yhteensä Hämeenlinnan valotolppia on Vattenfallilla reilut 13 500.

Kuntaliitoksen yhteydessä suoraan kaupungin omistukseen tuli yli 3 200 valaisintolppaa liitoskunnista. Lisäksi kaupungilla on tuhansia valaisimia urheilukentillä ja kuntopoluilla. Yhteensä valaisintolppia on reippaat 19 000.

Eri omistajien hallinnassa olevan valaisinverkon hallinta on soittautunut hankalaksi. Kaupunginvaltuusto päätti jo viime vuoden puolella, että valaisinverkko ostetaan kokonaisuudessaan kaupungille.

Nyttemmin on selvitetty, että se on viisainta hankkia Tekninen palvelukeskus oy Hämeen eli Tekmen tytäryhtiön omistukseen, jolloin hallintopalvelut tulevat emoyhtiöltä.


Uusi tytäryhtiö

Nyt kaupunginvaltuusto päätti taata Tekmen tytäryhtiölle Hämeenlinnan valoille 4,8 euron lainan valainverkon ostamiseksi Vattenfallilta.

Lisäksi kaupungin suorassa omistuksessa oleva verkko siirtyy Hämeenlinnan valoille apporttina. Tämän verkoston arvo on noin 1,3 miljoonaa euroa.

Odotettavissa on lisää investointikuluja siinä vaiheessa, kun elohopealamput joudutaan EU-sopimuksen mukaisesti korvaamaan ympäristöystävällisemmillä valaisimilla.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo muistutti valtuustossa, että kaupunki olisi joutunut maksamaan tämän investoinnin joka tapauksessa, vaikka valaisimet olisivat olleet suoraankin sen omistuksessa.

Valtuutettu Hannu Kärpänen (kesk.) nimittäin epäili tytäryhtiön perustamisen järkevyyttä. Lainantakauksesta kuitenkin päätettiin yksimielisesti. (HäSa)

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic