Uutiset

Hämeenlinnan valtuustolla totuuden hetki

Hämeenlinnan uudella valtuustolla on ensi maanantaina vakava paikka päättäessään kaupungin hallituksen, valtuuston ja lautakuntien jäsenten johtopaikoista.

Äänestäjäthän ovat jo vaaleissa tahtonsa julkaisseet ja seuraavat nyt mielenkiinnolla, miten tätä tahtoa kunnioitetaan valtuustossa.

Tahto oli, että muutosta on saatava aikaan. Siksi monien edellisen kaudenjohtopaikoilla olleiden henkilöiden äänimäärät romahtivat edellisvaalien tuloksesta. Tätä tulosta on kunnioitettava uusia johtopaikkoja jaettaessa.

Uuden valtuuston on oltava tehtäviensä tasalla. Nyt kuitenkin pääpuolueiden käymä arvokeskustelu on johtanut siihen, että ne ovat asettaneet johtopaikkoihin ehdolle juuri niitä henkilöitä, jotka ovat olleet suurimman äänikadon kohteena ja tällä tavoin unohtaneet äänestäjien tahdon. Toki on muistettava, että he ovat kokeneita poliittisella saralla, mutta kyllä heidätkin on korvattavissa, varsinkin jos äänimäärä romahtaa.

Puolueilla pitäisikin olla etukäteen selvät pelisäännöt: Jos jonkun ehdokkaanäänimäärä putoaa esimerkiksi 30 prosenttia, äänestäjät eivät ole olleet tyytyväisiä hänen toimintaansa. Häntä ei silloin pidä esittää uudelleen johtotehtäviin.

Toivottavasti ennen valtuuston kokousta valtuutetuilla viisaus kasvaa riittävän suureksi, jotta puolueiden tekemiä järjen vastaisia ehdotuksia ei tulla äänestyksissä hyväksymään.

Jos nyt ei oteta huomioon äänestäjien selvää muutosviestiä, niin seuraavissa vaaleissa asia muistetaan. Näiden puolueiden äänimäärä varmasti romahtaa, on se puolue sitten oikealla tai vasemmalla. Ehkä pääpuolueiden mielestä tämä riski kannattaa ottaa.

Päivän lehti

14.8.2020