Uutiset

Hämeenlinnan Voimisteluseura juhlii 110-vuotista taivaltaan

Hämeenlinnan Voimisteluseura on lähivuosina niittänyt mainetta SM-tasolla menestyneillä rytmisen voimistelun taitureillaan. 110-vuotisjuhliaan tänä vuonna viettävän seuran riveissä harrastetaan kuitenkin myös muita voimistelun lajeja, jotka saavat liikunnan ystävät saleille illasta toiseen. Perinteisten hernepussien kanssa HämVS:n harjoituksissa ei kuitenkaan enää juurikaan heiluta, vaan tilalle ovat tulleet nykynuorison suosikkilajit, muun muassa parkour.

Noin 500 jäsenen HämVS on esitellyt toimintaansa perinteisissä joulu- ja kevätnäytöksissään. Tavanomaista juhlavampaa menoa on kuitenkin luvassa lauantaina Elenia-areenassa seuran järjestämässä mittavassa voimistelugaalassa.

– Voimistelugaala on seuramme suururakka, jota olemme valmistautuneet arkisten harjoitusten ja kilpailutoiminnan lomassa. Gaalan teemana on vesi, mutta loppu saa jäädä salaisuudeksi, nauraa HämVS:n puheenjohtaja Niina Kovanen.

Voimisteluseuran toiminnassa on aktiivisesti mukana noin 350 eri-ikäistä liikunnan ystävää. Monelle taitaa olla melkoinen yllätys, että seuran riveissä on tällä hetkellä noin 200 telinevoimistelun harrastajaa.

– Telinevoimistelun lisäksi myös akrobaattivoimistelu kuuluu seuramme lajivalikoimaan. Telinevoimistelussa ryhmät ovat isoja, mutta kaikki harrastajat eivät suinkaan taituroi vaikeilla telineillä, vaan aluksi vain matolla.

– Parkouria seurassamme on harrastettu parisen vuotta ja se sai heti hyvän vastaanoton. Harjoitusryhmät täyttyivät välittömästi, kun toiminta käynnistyi ja niissä on mukana sekä tyttöjä että poikia, Kovanen kertoo.

Rytmisen voimistelun puolella HämVS:lla on nelisenkymmentä harrastajaa. Päävalmentaja Valentina Farkas-Sambolecin vetämään kilparyhmään kuuluu 12 voimistelijaa.

– Ja joukkuevoimisteluharjoituksissa meillä käy noin 80 nuorta, Kovanen laskeskelee.

HämVS:n toiminta on keskittynyt Tavastia-areenaan (entinen Punaportin liikuntahalli). Seuralla on ollut oma sali nelisen vuotta.

Akro-ryhmän vastuuohjaajan Mirva Viitamäen mielestä oma tukikohta on seuralle elintärkeä.

– Täällä pystymme järjestämään lähes kaikkien lajien harjoitukset. Kyllä meillä on kuitenkin harjoituksia vielä muillakin saleilla, muun muassa telinevoimistelijoiden telinemonttu on Elenia-areenassa, Viitamäki muistuttaa.

Myös puheenjohtaja Kovanen korostaa omien tilojen tärkeyttä HämVS:n toiminnassa.

– Seuramme yhteishenkikin on parempi, kun saamme kokoontua omissa tiloissa, Kovanen pohtii.

HämVS haluaa kehittää toimintaansa jatkossakin. Uusia lajeja seura ei ole kuitenkaan näillä näkymin saamassa tarjontaansa.

– Totta kai seuraamme aikaamme ja olemme valmiina uusiin juttuihin. Uusien lajien pitää kuitenkin jäädä elämään pitemmäksi aikaa, jotta seuran kannattaa tarjota niitä harrastajille. Urheiluseurojen toiminnassa ei saa nimittäin tinkiä laadussa. Ammattitaitoisiin valmentajiin ja ohjaajiin pitää aina panostaa myös uusissa lajeissa, Kovanen korostaa. HäSa

Asiasanat

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic