Uutiset

Hämeenlinnassa on toistakymmentä äänestyspaikkaa

Hämeenlinnassa on kaikkiaan yksitoista eduskuntavaalien ennakkoäänestyspaikkaa.

Tutuimmat äänestyspaikat lienevät postit. Ennakkoäänen voi antaa Hämeenlinnan pääpostissa ja Hätilän postissa. Mukaan pitää ottaa kuvallinen henkilötodistus, kuten passi tai ajokortti.

Postit ovat ennakkoäänestyksen ajan avoinna seuraavasti: 6.-7.4. postin tavanomaisen aukioloajan mukaisesti, viikonloppuna 9.-10.4. kello 10-16 ja viimeisinä ennakkoäänestyspäivinä 11.-12.4. kaikki ennakkoäänestyspostit ovat avoinna kello 20 saakka.

Ennakkoon saa äänestää minkä tahansa paikkakunnan postissa.

Kolmen vuoden takaisista kuntavaaleista tuttuun tapaan äänensä voi antaa myös kauppareissun yhteydessä, sillä Tiiriön Prisma sekä K-Citymarket ovat nekin virallisia äänestyspaikkoja, kuten myös Tuuloksen kauppakeskus Tuulonen.

Ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 6. huhtikuuta ja päättyy tiistaina 12. huhtikuuta. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 17.4.

Äänestää saa myös kotona
Ennakkoäänestyspaikkoja ovat Suomessa myös sairaalat, tietyt sosiaalihuollon yksiköt sekä rangaistuslaitokset, ja niissä voivat äänestää vain laitoksissa asuvat ihmiset.

Kunnanhallituksen nimeämä vaalitoimikunta saapuu kuhunkin laitokseen toimittamaan äänestyksen vähintään yhtenä ja enintään kahtena ennakkoäänestysajanjaksoon sattuvana päivänä.

Myös kotona voi äänestää, mikäli liikkuminen on niin vaikeaa, ettei ilman kohtuuttomia vaikeuksia pääse
ennakkoäänestyspaikkaan tai vaalipäivänä äänestyspaikkaan. Silloin kotiin saapuu vaalitoimitsija.

Kotiäänestyshalukkuudesta on ilmoitettava oman kunnan keskusvaalilautakunnalle viimeistään tänään tiistaina kello 16 mennessä.

Äänestäjän puolesta ilmoituksen voi tehdä myös joku muu joko internetissä kotiäänestyslomakkeella tai soittamalla keskusvaalilautakuntaan, jonka puhelinnumero on (03) 621 28 76.
Kotiäänestykseen oikeutetun puolesta voi myös äänestää samassa taloudessa asuva omaishoitaja.

Kotiäänestyksessä niin kuin kaikissa muissakin äänestysmuodoissa on todistettava henkilöytensä. (HäSa)