Kolumnit Uutiset

Hämeenlinnassa vaikea uskoa sopuun

Kuntien kulisseissa kuhisee, myös Hämeenlinnassa, vaikka päällisin puolin näyttää rauhalliselta.

Kunnallisjärjestöistä ei tihku julkisuuteen puolta sanaa. Poliittinen hiljaisuus taas on huhujen äiti.

Omaankin sähköpostiini on tullut useita muka varmoja tietoja siitä, miten kulisseissa kokoomus ja demarit yrittävät pelata Pro Hämeenlinna -koalition poliittisen paitsioon.

Näin voi käydä. Ihan eri asia on se, pelataanko Pro Hämeenlinna paitsioon, vain pelaako se sinne itsensä.

Jos ajatellaan Hämeenlinnan parasta eli sitä, miten kuntalaisten eduista kyetään huolehtimaan parhaiten, vastuupaikat jaettaisiin vaalituloksen mukaan ja estettäisiin jyrkät vastakkainasettelut.

Jos käy niin kuin näyttää käyvän, että Pro Hämeenlinna hakee koalition mukaista paikkajakoa, pakottaa se SDP:n ja kokoomuksen koalitioon. Käytännössä tämä merkitsisi sitä, että aseveliakseli miehittäisi kaikki merkittävät ykköspaikat valtuuston puheenjohtajuutta lukuun ottamatta.

Näin Pro Hämeenlinnan kellokkaille tulisi tuhannen taalan paikka räksyttää hyvä veli -verkostosta, joka vain rohmuaa valtaa. Äänikuningatar Lulu Riikonen (ps.) listasi jo vaalivalvojaisissa tärkeimmäksi tehtäväkseen korruption kitkemisen. Sitä esiintyy hänen mielestään myös Hämeenlinnassa.

Poliisitoimeen antaa ponnistuspohjaa voimakas vastakkainasettelu; pyritään antamaan sellainen kuva, että pieni klikki päättää asioista omien ja sidosryhmiensä etuja vaalien. Ikään kuin kunnallispolitiikassakin olisi poliittinen oppositio ja varsinaiset valtaapitävät. Kaupunginhallituksessa ovat lähes kaikki poliittiset ryhmät valmistelemassa esityksiä valtuuston hyväksyttäviksi.

Se on kunnallisen päätöksenteon henki.

Jos käy niin kuten näyttää, valtuuston seuraavasta nelivuotiskaudesta voidaan odottaa mennyttä kautta repivämpää.

Etenkin perussuomalaisten on jo äänestäjille antamiensa lupausten mukaisesti otettava luupin alle kaikki mahdollinen ja miksei mahdotonkin.

Samalla siinä pysyy mukavasti otsikoissa.

Huonosti vastakkainasettelussa ja repivässä politikoinnissa käy kuntalaisten edunvalvonnan. Talouden tasapainotus, palveluiden turvaaminen, tuottavuuden kehittäminen ja kaupungin kokonaisvaltainen kehittäminen edellyttävät yli puoluerajojen menevää yhteistyötä.

Yhtään esimerkkiä ei löydy siitä, että riitelemällä ja vastakkainasettelulla olisi saatu pitkäaikaista hyvää kuntalaisille.

Poliittisen suosion kannalta konsensuksessa on se ikävä puoli, että kaikki joutuvat kantamaan vastuuta, eikä irtiottoja voi tehdä. Varsin ikävää se on juuri tällaisina aikoina, kun jaettavana on vain niukkuutta. Siksi on vaikea uskoa muuhun kuin kahden koalition vastakkainasetteluun.

Pro Hämeenlinnan väki voi kääriytyä marttyyrin viittaan ja huudella, miten aseveliakseli jyräsi meidät.

Päivän lehti

6.4.2020