Uutiset

Hämeenlinnasta houkutteleva kauppakeskittymä

Viitaten Hämeen Sanomissa olleeseen pääkirjoitukseen 14.1.2006 haluaisin esittää asioita, mielipiteitä, joita meidän tulisi huomioida tulevaisuuden Hämeenlinnaa rakentaessamme.

Pääkirjoituksessa esitettyyn kilpailuun ydinkeskustan ja Tiiriön välillä, haluan muistuttaa siitä merkittävästä työstä, jota viime aikoina Hämeenlinnan Kaupunkikeskusta ry ja siellä mukana olevat yrittäjät ovat tehneet..

Tavoitteena on ollut rakentaa Hämeenlinnan ydinkeskustasta merkittävä erikoiskauppojen ryhmittymä, minne ihmiset hakeutuisivat aina, kun haluavat palvelua erikoisliikeessä ja pienemmissä palveluyksiköissä.

Ydinkeskustassa olevat kauppakeskukset tukevat myös tätä samaa linjaa. Niissä on runsaasti palvelevia erikoistavaraliikkeitä.

Nämä pienet erikoistavaraliikeet ovat pääsääntöisesti yrittäjävetoisia, itsenäisiä kauppiaita, joilla tavoitteena on saada oma erikoisosaamisensa ja tuotteensa palveltuna asiakkaille.

Palvelusta ja omistuspohjasta johtuen se ei ole aina halvin vaihtoehto, mutta ei sen kuulukaan olla. Osaamisesta ja palvelusta tänä päivänä ja tulevaisuudessakin ollaan valmiita maksamaan.

Erikoisliikkeiden saamisessa keskustaan on mielestäni onnistuttu erinomaisesti, sillä täyttöaste Hämeenlinnan ydinkeskustan liiketiloissa on myös Tuomas Santasalon tutkimuksissa todettuna lähes sadaksi prosentiksi – eli kaikki liiketilaksi tarkoitetut tilat ovat varattuna.

Paljon on matkaa takana – ja pitkä matka on vielä edessä, että ihmiset löytävät entistä useammin tiensä palvelevaan Hämeenlinnan kaupunkikeskustaan. Tässä tueksi tarvitaan kipeästi toimivaa kaavoitusta – erityisesti parkkipaikkojen kohdalla, koska niiden puute on jatkuva keskustelun aihe kauppiaiden keskuudessa.

Mitä tulee kilpailuasetelmaan, jota pääkirjoituksessa esitettiin, haluan painottaa, että Tiiriön kaltaista market-keskittymää tarvitaan myös. On erinomaista ajatella, että siellä voidaan asioida kun halutaan löytää erilaisia kauppaliikkeitä, joissa pääpaino on kuitenkin itsepalvelulla.

Olisi erinomaista, että Hämeenlinnassa kyettäisiin entistä enemmän ajattelemaan kaupan rakentamista yhteistyön kautta – kaikkien ei tarvitse panostaa samaan, vaan erilaisista osatekijöistä saadaan parempi kokonaisuus kuin että kaikki kilpailevat samoilla elementeillä.

Ei ole järkevää ajatella, että kaupunki-ilmettä rikottaisiin isommilla hyper-marketeilla – vaan ne on järkevääkin keskittää yhteen paikkaan. Siten on luonnollista, että pienempiä, palvelevia erikoisliikkeitä keskistetään kaupunkikeskustaan. Tällöin ihmiset osaisivat hakeutua esimerkiksi suoraan Tiiriöön, kun haluavat asioida marketeissa – ja taas päinvastoin.

Täten mielestäni ei tulisi ajatella liiaksi asetelmaa kilpailevana vaan pyrkiä rakentamaan Hämeenlinnasta itsessään yhteistyön kautta niin houkutteleva kauppakeskittymä, että yhä useammat asiakasvirrat tulisivat tänne – eikä niin, että kuljemme Hämeenlinnasta toisaalle ostoksille.

Jaana Paavilainen

Kaupunkikeskusta ry.n hallituksen jäsen

Kauppa-ja tapahtumatiimin pj

Kauppakeskus Tavastilan markkinoinnista vastaava

Hämeenlinna

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic