fbpx
Uutiset

Hämeenlinnasta kylpyläkaupunki

Aulangon kylpylä avautui käyttäjilleen keskiviikkona. Kevään aikana valmistuu Rantasipi Aulangon yhteyteen myös monitoimihalli Aulanko Areena.

Matkailuväki on odottanut kylpylää vesi kielellä. On kuitenkin muistettava, ettei yksi kylpylä tuo kesää. Jos sen vetovoimasta halutaan nauttia laajasti, on palveluiden oltava läpeensä kunnossa.

On t��rkeää, että jo kylpylän ensimmäinen kevät ja kesä ovat menestyksellisiä. Varaa alkuhapuiluun ei ole. Tavoitteet eivät ole vaatimattomia: kylpylään odotetaan vuosittain noin 100 000 asiakasta, mikä tarkoittaa kolmisensataa ihmistä päivässä.

Kylpylän siivellä myös hotelli ja sen sijaintipaikkakunta saavat himoittua myönteistä julkisuutta.

Hämeenlinnan kaupunki on ollut ansiokkaasti mukana kylpylän ja montitoimihallin rakennuttamisessa.

Ei ole lainkaan vähäpätöistä, että kylpylä oheispalveluinen työllistää suoraan kymmeniä ihmisiä.

Hämeenlinnasta on tullut kylpyläkaupunki, mutta veronmaksajien on syytä muistaa, ettei kaupunki pyöritä yrittäjäriskillä varsinaista kylpylätoimintaa. Se kuten Rantasipi Aulangon hotellitoimintakin on Restelin heiniä.

Uudet rakennukset ovat nousseet hienolle paikalleen aikataulussa ja budjetissaan, mutta ei ilman porua ja pärskeitä.

Monitoimihallin paikasta esitettiin arvoton valitusnäytelmä, jonka lopputuloksena halli rakennettiin alkuperäistä suunnitelmaa huonommalle paikalle ja lisäksi rakentaminen tuli ennakoitua kalliimmaksi.

Aulangon alue on osa suomalaista kansallismaisemaa, minkä vuoksi kaikki rakentaminen alueelle pitää suunnitella huolellisesti.

Hämeenlinnalaiset ovat tottuneita Aulankoonsa sellaisena kuin se on, mutta siitä huolimatta on ymmärrettävä, että yritystoiminta ei voi kehittyä ilman uuden rakentamista.

Myös kylpylän suunnitteluvaiheessa kuohui. Kilpailu pärskyttelybisneksessä on kivikovaa. Alan uusin tulokas on saanut siitä jo esimakua. Kilpailijan kantelusta alkunsa saanut kiista kylpylän julkisesta rahoituksesta odottaa yhä lopullista ratkaisuaan.

Kateuden syyt ovat ilmiselvät.

Kylpylöitä on Suomessakin kymmeniä ja monet kylpijät suuntaavat lomillaan Viroon.

Aulangon pitää lohkaista menestyäkseen osansa muiden markkinoista. Hämeenlinnalaiset tai kokonaan uudet asiakkaat eivät riitä täyttämään Aulangon altaita.

Hämeenlinnassa ei enää tarvitse haikailla Aulangon menneitä suuruuden aikoja.

Kylpylä nostanee merkittävästi hotellin käyttöasetta. Omistajat Restel ja Dividum ovat kunnostaneet Rantasipi Aulangon uuteen uskoon, mutta silti vanhan hotellin perinteitä kunnioittaen.

Aulanko on tullut viime vuosina tunnetuksi lähinnä kokoushotellina. Nyt on tarkoitus palata juurille: loma- ja vapaa-ajan hotelliksi, josta ei puutu liikunnallisia oheispalveluja. Toki kokouksillakin on sijansa. Mahtuuhan monitoimihalliin tarvittaessa noin 850 ihmistä.

Menot